Güne yatay bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, dünkü yükseliş isteğinin devam etmesiyle yüzde 0,75 prim yaparak 23 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 80.394,71 puana kadar çıktı.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yüzde 0,96 yükselerek, günü yaklaşık üç ayın en yüksek kapanışı olan 80.496,48 puandan tamamladı.

Analistler, döviz kurlarının yükseliş eğiliminin sınırlı kalması ve dolar/TL'nin 2,91 sınırından düşüşe geçerek tekrar 2,90'ın altına gerilemesinin borsada alımları desteklediğini belirterek, banka pay piyasalarının yükselişine özellikle endeks üzerinde etkili holding pay piyasalarının da katılması ile BIST 100 endeksinin yükselişini devam ettirdiğini vurguluyor.

GÖZLER YELLEN'DA ve PPK'DA


Endeksin 80.400 seviyesinin direnç konumuna geldiğini aktaran analistler, bu seviyenin kırılması durumunda yükselişin 81.000 puana doğru ivme kazanabileceğini, ana direnç seviyesinin ise 82.500 olduğunu kaydediyor.

Analistler, ABD'de açıklanacak konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın saat 18.00'de gerçekleştirmesi beklenen konuşmasının küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağına da dikkati çekiyor.

Alan Yatırım Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Ayşegül Bayram BIST 100 endeksinin küresel piyasalardaki olumlu havanın ışığında kalarak ara ara kar satışlarıyla karşılaşmasına rağmen genel olarak alıcılı seyrini sürdürdüğüne dikkati çekti.

BIST YÜZDE 8 PRİMLENDİ


Ekim ayının başından beri süregelen Fed’in Ekim toplantısında da faiz artırımını pas geçeceği beklentisinin, gelişmekte olan piyasaların ortalama 5% primlenmesini sağlarken, BIST100 endeksinin de %8 primlenmesini sağladığını belirten Bayram, şunları söyledi:

"Yarın gerçekleşecek olan TCMB PPK toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmesi beklenmese de, gelebilecek sözlü yönlendirmeler TL varlıklarda görülen Ekim ayındaki pozitif atmosferi devam ettirebilir. Endeksin dün 79.300 seviyesinin üzerinde kapanması, yükselişin bugün 80.000 seviyesinin üzerinde destek bulmasını sağladı.

'EKİM AYI SONUNA DOĞRU 84 BİNE DOĞRU YÜKSELİŞ GÖRÜLEBİLİR'


Endeksteki fiyatlamanın 79.300 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ettiği sürece Ekim ayı sonuna kadar 84.000 seviyelerine doğru bir yükseliş görülebilir. Ekim ayı sonuna doğru siyasi risklerin yeniden gündeme gelmesiyle birlikte seçime yönelik beklentiler ve anket sonuçlarının da bir önceki seçimdeki sonuca benzer bir siyasi tablo oluşacağına işaret etmesi, siyasi risklerin fiyatlamaya dahil olmasına ve endekste kar satışları görmemize neden olabilir. Endeksin 79.300 seviyesinin altına sarkması halinde ise; satış baskısının 76.500 seviyelerine doğru olması görülebilir."