RUS savaş gemisi 'Smetlivy'nin Yunanistan'ın Limni Adası açıklarındaki uluslararası sularda çarpışmayı önleme gerekçesiyle hafif silahla uyarı atışı yaptığını öne sürdüğü Türk balıkçı teknesi 'Geçiciler Balıkçılık 1'in Kaptanı Muzaffer Geçici, yakaladığı balıkları indirmek için yanaştığı Geyikli İskelesi'nde gazetecilere açıklama yaptı. İddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten gırgır teknesinin kaptanı Geçici, 40 yıldan bu yana uluslararası sularda avlandığını ve başına hiç böyle bir şey gelmediğini söyledi.
'Geçiciler Balıkçılık 1' teknesinin personeli, yakalanan kasalar dolusu hamsiyi indirirken, Kaptan Muzaffer Geçici, basın mensuplarına uluslararası sularda avlandıklarını anlatırken, şöyle dedi:
"Buraya giderken geçtiğimiz yerler, gemilerle dolu. Gemilerin çok geçtiği yerler buralar. Yakaladığımız balıkları Gökçeada'ya indirmeye gittik. Biz, otomatik pilotta giderken o bölgede duran gemiler vardı. Olup- bitenden habersiz geçip, balığımızı indirdik. Ardından yatıp, uyuduk. Akşam saatlerinde uyandığımızda da 'Rus gemisinden size ateş açılmış' dediler. Ancak, biz ne ateş edildiğini duyduk, ne de bir gemi gördük. Teknedeki personel de 'Ne gemisi?' diye sordu. 'Bizim gemilerden değildir herhalde, NATO gemisidir' diye karşılık verdim. Hadi ben bir şey görmedim. Teknemdeki 30 mürettebatta mı bir şey görmedi? Hiçbir ses de duymadık. Daha sonra Sahil Güvenlik geldi, teknedeki mürettebatın ifadelerini aldı. Zaten bizim geçtiğimiz yerler, teknedeki cihazlarda kayıtlı. Gece hangi rotadan geçtiysek kayıtlarda izi var. Biz sadece kendi karasularımız ve uluslararası sularda avlanıyoruz. Bunun dışında da başka bir şeyden bilgimiz yok."
"BAŞIMDAN DAHA ÖNCE HİÇ BÖYLE BİR ŞEY GEÇMEDİ"
Rus savaş gemisine yaklaşık 1 mil mesafeden geçmiş olabileceklerini de belirten Kaptan Geçici, 40 yıldan bu yana denizlerde çalıştığını daha önce benzer bir olayla karşılaşmadığını ifade etti. Geçici, şöyle devam etti:
"Yunan muhripleri ile yan yana geçtik. 200 metre yakınından da geçtik. Limni, Semadirek Adaları'nın yakınlarında da çalıştık. En ufak bir şey olmadı. Yani herkes yolunda. Biz, onun Rus gemisi olduğunu dahi bilmiyoruz. Sabah 08.30 sıralarında o geminin yanından geçtik. Güvertede tayfalar balık işi yapıyordu. Rus savaş gemisinin, balıkçı teknesinin yoluna gittiğini zaten anlaması gerekir. O gemiye dümen kırmadım. Geminin olduğu yer de zaten rotamız üzerinde değil. O gemi duruyordu, biz de seyir halindeydik. Rota filan da değiştirmedik. Böyle bir şey de söz konusu değil. Çatışma olasılığı hiç yoktu. Telsiz anonsu filan da duymadık. Başka dilde uyardılarsa belki anlamamış olabiliriz."
RUS GEMİSİ BEKLİYOR
Öte yandan, Türk balıkçı teknesine uyarı atışı yapıldığı belirtilen ve Karadeniz'e doğru gidecek olan Rus savaş gemisi 'Smetlivy', geçiş için Çanakkale Boğazı önlerinde izin bekliyor.

FOTOĞRAFLI