TRABZON (AA) - TUNCAY BEKAR - Trabzon'da 3 bin 368 kişinin katıldığı ankette, bordo-mavili taraftarın büyük çoğunluğunun maçlarda takımları aleyhine verilen kararlarda küfür etme, sahaya yabancı madde atma, rakip taraftarlarla kavga etme gibi şiddet olaylarına karşı olduğu ortaya çıktı.

Bordo-mavili taraftarların yapısını ve ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarmak için taraftarların yoğun olarak ziyaret ettiği 3 internet sitesinde gerçekleştirilen "Trabzonspor Taraftar Anketi" yapıldı. Buna göre, 3 bin 368 kişinin katıldığı ankette, katılımcılara yaşadığı şehir, eğitim seviyesi, doğum tarihi gibi kimlik özellikleri ve gittikleri maç sayısı, maçta Trabzonspor aleyhine verilen kararlarda takındıkları tutumu ortayı çıkaran soruların yanı sıra çeşitli konular çerçevesindeki tutum ve davranışlarına ilişkin 39 soru yöneltildi.

Ankette, katılımcılardan 15 yaşında olmasına rağmen birden çok çocuk sahibi olduğunu söyleyen ya da tüm gazeteleri okuduğunu ifade eden 54'ünün cevapları tutarsız sayıldığı için değerlendirmeye alınmadı. Kalan 3 bin 314 kişinin cevaplarından yola çıkılarak yapılan değerlendirmeye göre, katılımcıların yüzde 60'ı üniversite mezunu, yüzde 29'u öğrenci, yüzde 18'i ücretli, yüzde 15'i de memur.

Trabzonspor'dan sonra en fazla Barcelona'ya, ardından PTT 1. Lig ekibi 1461 Trabzon'a sempati duyan katılımcıların yüzde 33'ü Trabzonspor dışında kimin şampiyon olduğunun kendisi için bir öneminin olmadığını ifade etti. Ankette oy kullananların yüzde 32'si Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın şampiyon olmasını istemezken, yüzde 20'sinin de taraftar gruplarının "şike" olaylarına karşı protesto gösterileri ve kampanyalar yapmasını onayladığı saptandı.

Katılımcıların yüzde 47'si, takımlarının sürekli başarıyı yakalayamamasının en önemli nedenini "şike" olarak görürken, diğer nedenleri de yönetimler ile bordo-mavili camianın bölünmüş olması şeklinde yorumladı.

 

- Bordo-mavi aşkı babadan geçiyor

 

Katılımcıların yüzde 85'inin baba ve çocuğunun da Trabzonspor'u desteklediği ortaya çıkan ankete göre, maçlara gidenlerin yüzde 52'si tribünde arkadaş grubuyla birlikte olmayı tercih ediyor.

Ankete göre, katılımcılardan yüzde 94'ü Trabzonspor aleyhine verilen hakem kararında sahaya yabancı madde atmayı, yüzde 93'ü rakip taraftarlarla kavga etmeyi, yüzde 65'i küfür etmeyi onaylamazken, yüzde 34'ü Trabzonspor'un öncelikle sportif başarı ve şampiyonlukla ya da "paraya karşı emeğin savaşıyla", yüzde 25'i de ahlak ve adaletle anılmasını istiyor.

 

- "Gerçek Trabzonspor taraftarı şiddete karşıdır"

 

Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ankette taraftarlarının şiddet olaylarına karşı olduğunun ortaya çıkmasına dikkati çekerek, "Trabzonspor taraftarı kendisine yakışanı yapmış ve ankete özünü yansıtmıştır. Her ne kadar Türkiye'de zaman zaman küçük olaylar büyütülerek yansıtılıyorsa da gerçek Trabzonspor taraftarı bu" dedi.

Türkiye'de geçmişte büyük kulüplerin sahalarında insanların bıçaklandığını, yaralandığını, darbedildiğini hatta silahla vurulduğunu anlatan Arslan, "Trabzon'da maçlarda şu ana kadar silahla yaralanma olmamıştır ama taraftarlarımız taş atmışlardır. Trabzon'da azınlık bir grup zaman zaman bu olayları provoke ediyor. Gerçek Trabzonspor taraftarı şiddet olaylarına karşıdır. Çünkü taraftarımız Türkiye'nin futbolu en iyi bilen, analiz eden ve izlerken futbolu yaşayan insanlardır" diye konuştu.

Arslan, bordo-mavili taraftarların futbolu sevdiğini belirterek, "Maçlarımızda tezahüratlar çok fazla olmaz, çünkü taraftarımız maçı izlemekle meşguldür. Bizim taraftarımız yerine göre antrenör, futbolcu, yöneticidir ama gerçekten futbola hastadır ve şiddet olaylarıyla uğraşmak istemez" ifadesini kullandı.

Diğer takımların taraftarlarına haksızlık yapılmamasını isteyen Arslan, benzer anketin diğer takım taraftarları için yapılması halinde benzer sonuçların ortaya çıkabileceğine inandığına işaret ederek, şiddetin futbolun ruhuna yakışmadığını kaydetti.