Celal Talabani'nin liderliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbürosu'nun Sincar'ın kurtarılması üzerine yayımladığı mesajda, terör örgütü PKK ve YPG militanlarına teşekkür edip, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) bu başarıyı partisel çıkarlara alet etmemesi gerektiği yönündeki açıklaması, Sincar operasyonunu yöneten Batı Dicle Peşmerge Komutanlığı'nın tepkisine yol açtı.

KYB'nin "dar partisel mantıkla" hareket ettiği suçlamasında bulunulan açıklamada, "KYB, dar partisel mantıkla hareket etmek ve Peşmergeyi küçük düşürmekten başka bir iş yapmıyor. KYB, partisel algıyı aşamamış ve bu mantıktan hareketle askeri meselelere müdahale etmiştir. Bu parti, Peşmergeyi ve operasyonu yöneten komutanları tebrik etmek yerine, Peşmergeyi aşağılamış ve şehit vererek elde ettiği başarıyı yok saymıştır" ifadeleri kullanıldı.

KYB'nin, PKK ve Suriye'deki uzantısı YPG militanlarının Sincar'ın kurtarılmasında oynadıkları role atıfta bulunarak teşekkür etmesine tepki gösterilen Peşmerge Komutanlığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Şengal'i kurtarma operasyonunda Peşmerge dışında bir güç var idiyse şimdiye kadar neden beklemekteydiler? Neden Peşmerge operasyon başlattıktan sonra zafer hırsızlığı yapmak ve sadece siyasi propagandalarını yapmak için boy gösterdiler? Bunlar neden Peşmergenin zafer kazandığı yerlerde pusuya yatıp başarıyı sahipleniyorlar?"

Açıklamada, yerli ve yabancı medyanın operasyonu yakından takip ettiğine dikkat çekilerek, "Tüm dünya operasyonun kim tarafından yapıldığına ve zaferin kime ait olduğuna şahittir. Bütün dünya medyası operasyonu baştan sona tüm cephelerden takip etti. Partisel çıkarlar nedeniyle Peşmergenin ve operasyonu yöneten komutanlığın başarısı görmezden gelinemez" değerlendirmesinde bulunuldu.

KYB'nin en yetkili organı politbüro tarafından Sincar'ın kurtarılması nedeniyle yayımlanan mesajda şu ifadeler yer almıştı:

"Peşmerge ve gerilla bugün büyük bir zafer kazandı. Gerilla, YPG savaşçıları ve Peşmergeyi tebrik ediyoruz. YPG savaşçıları, Şengal'in işgal edildiği ilk günden itibaren canını ortaya koyarak kahramanca savaştı. YPG, 10'binlerce Yezidi'yi Peşmergenin de yardımıyla Şengal Dağı'ndan kurtardı. Şengal işgal edilince oraya ilk önce gerilla ulaştı. Bu nedenle gerilla ve Peşmerge arasındaki uyum korunmalıdır. Şengal zaferi, partisel ve ideolojik çıkarlara alet edilmemelidir."