Eskişehir’de 7’inci kattan düştüğü sırada temizlik işçisi tarafından kurtarılan Ecrin hakkında yapılan, “Ecrin’in Annesi: Bizleri Ayırmayın”, “Küçük Ecrin’in ailesine Sosyal Hizmetler Şoku” haberlerine ilişkin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, Ecrin Esen adlı çocuğun yaşamış olduğu olayın ardından 12 Aralık 2014 tarihinde, Sosyal Hizmetler Müdürlüğe’ne bağlı görevlilerce sosyal inceleme gerçekleştirmek amacıyla çocuğun ikamet adresine gidildiği belirtildi. Ailenin hastanede olmasının öğrenilmesi üzerine, aile ile iletişim kurularak 12 Aralık 2014 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Servisi’nde görüşme gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Yapılan görüşmede, anne Yaşar Esen, çalıştığı süreçte çocuğuna engelli kardeşi N.G.’nin baktığını, ancak kızının 7’inci kattan düşmesi sonucunda işi bıraktığı ve Ecrin’in bakımı ile kendisinin ilgileneceği öğrenilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda ailenin Bilecik ilinde ikamet ederken faydalanmakta olduğu, Engelli Evde Bakım Hizmetinin devam ettirilmesi, ilimizde başlayana kadar çocukların mağdur olmasının engellenmesi ve ailenin çocuklarının Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanarak çocukların desteklenmesi ve takibinin yapılması amacı ile Ocak 2015 tarihi itibari ile Müdürlüğümüzce tam olarak 602,74 TL ücretin çocuk adına anneye ödenmesi uygun görülmüştür. Yapılan incelemede anne Yaşar Esen, engelli birey ile yaşamanın zor olduğu, bir de kendisine hanesinde bulunan birden fazla engelli birey ile baş etmesinin daha da zor olabileceği ile ilgili rehberlik yapılmış, alternatif hizmet modellerinden bakım merkezleri ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır. Yaşar Esen’e Müdürlüğümüze başvurması durumunda ağır engelli kardeşi ile ilgili Engelli Evde Bakım Ücreti için müracaat edebileceği, gerekli evrakların tamamlanması halinde durumunun değerlendirileceği bildirilmiştir. Kişiyle yapılan görüşmelerde, evde bulunan engelli kardeşi ile ilgili olarak sadece Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan uygun hizmet modelleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır" denildi.
YÖNLENDİRME SÖZ KONUSU DEĞİL
Açıklamada, müdürlüğün kişilerin yaşamları ve seçimleri hakkında herhangi bir yönlendirmede bulunmadığı, nihai kararları kendileri ya da engellilerin vasileri dışında hiç kimsenin vermesinin söz konusu olmadığı belirtilerek şöyle denildi;
"Ayrıca yapılan incelemelerde çocuk, engelli ve benzeri kişiler ile ilgili yaşanan durumlarda, herhangi bir ihmal ya da istismar görülmesi durumları hariç kişilerin çocuklarının ya da engellilerinin ellerinden alınması kesinlikle söz konusu olmayıp, kişilerin mümkün olduğunca aileleri yanında bulunmaları hususuna gereken hassasiyet gösterilmekte olup, kaldı ki; çocuk, engelli ve benzeri kişilerin ailelerinden koparılması durumu Bakanlığımız hizmet politikaları ile örtüşmemektedir. Sonuç olarak gerek habere konu olan aileye gerekse hizmet alan tüm kişi, aile, gruplarla yapılan görüşmeler sırasında, rehberlik ve danışmanlık çerçevesinde hizmetlerimiz sürdürülmektedir. Habere konu olan aileye yönelik olarak sosyal ve ekonomik destek hizmeti başlatılmış olup, ayrıca ailede ki engelli bireyler için ailenin isteği doğrultusunda uygun hizmet modelinin devam edeceği tüm kamuoyuna duyurulur."