Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - BODRUM'da 7 yıl önce 90 yaşında yaşamını yitiren ünlü şair İlhan Berk'i anmak için düzenlenen sergide usta şairin çalışma odası, eşyaları, resimleri ve şiirleri sergilendi. Büyük ustanın eserleri ve çalışma hayatını konu alan serginin Bursa ve Ankara'nın ardından diğer illerde de düzenleneceği belirtildi.
Bodrum'da 7 yıl önce yaşamını yitiren usta şair ve ressam İlhan Berk, Oasis Alışveriş ve Kültür Merkezi'ndeki Oasis Sanat Galerisi'nde oğlu mimar Ahmet Berk tarafından düzenlenen sergi ile anıldı. Şairin Gümbet Türbe Mezarlığı'ndaki mezarı başında düzenlenen törenin ardından açılışı yapılan sergiye Oasis AVM Genel Müdürü Mazhar Vardar, emekli arkeolog Ayşe Temiz, mimar Ahmet Berk ve sanatçılar katıldı. Şairin çalışma masası, resim yaparken, şiir yazarken kullandığı eşyalar, çalışma eşyaları, eski fotoğrafları, şiirleri ve yaptığı resimlerin sergilendiği açılışta konuşan oğlu Ahmet Berk, "Babamın şiir ve resim hayatının başlangıcından bu yana kullandığı eşyalar ve yarattığı eserleri bu yıl Bursa ve Ankara'daki sanat galerilerinde hayranları ile buluşturduk. Bundan sonra yurdumuzun çeşitli illerinde onun anısını yaşatmaya sevenleri ile eserlerini buluşturmaya devam edeceğiz" dedi.
İLHAN BERK KİMDİR?
Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Espiye'de iki yıl ilkokul öğretmenliğinden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ne girdi. Enstitünün Fransızca Bölümü'nden mezun (1944) olan Berk, 1945-1955 yılları arasında Zonguldak, Samsun ve Kırşehir'de ortaokul ve liselerde Fransızca öğretmenliği yaptı. 1956 yılından itibaren 13 yıl boyunca Ankara'da T.C. Ziraat Bankası'nın Yayın Bürosu'nda çevirmenlik yaptı. Bu süre içinde modern dünya şiirinin iki büyük şairi sayılan Arthur Rimbaud ve Ezra Pound'un şiirlerini çevirerek kitaplaştırdı. Bu tarihten sonra kendini tümüyle yazmaya verdi. Bir anlatı kitabı dışında, yalnız şiir ve şiire ilişkin yazılar yazdı. Kül adlı kitabıyla 1979 yılında Türk Dil Kurumu ve İstanbul kitabı ile de 1980 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödüllerini kazandı. 28 Ağustos 2008 tarihinde Bodrum'da 90 yaşında vefat etti.

FOTOĞRAFLI