Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, pamukta, mısırda ve şeker pancarı gibi endüstri bitkilerinde ekim dönemine girildiğini ifade ederek, tarımsal ürünlerde hasadın her yıl mayıs sonu itibariyle Hatay ve Adana'dan başladığını, ardından da Güneydoğu Anadolu'da devam ettiğini belirtti. Kiraz, hasadın Temmuz'da da İç Anadolu'da devam edeceğini sözlerine ekledi. 

Köyleri terk etmeyin

Çiftçilerin köyleri terk etmemesi ve üretime devam etmesi gerektiğini vurgulayan Kiraz, “Çiftçilerimiz üretime devam etsin, köylerini terk etmesin. Çiftçilik ve tarımsal üretim birkaç yıl sonra daha fazla kar getirecek. Gıda, dünyada ve Türkiye’de önemli hale geliyor. Bu üretim de çiftçiler tarafından sağlanıyor. Önümüzdeki dönemde en güzel meslek çiftçilik olacak. Orta vadede çiftçilik ve tarımsal üretim kazançlı ve önemli hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Verim artacak

Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğüne işaret eden Kiraz, 'Pek çok üründe rekolte daha iyi olacak. Patates ve soğanda hasat başladı. Dağlarda eriyen kar da akarsuları dolduruyor. Baraj olmayan yerler susuzluk çekmeyecek. Bundan dolayı pamuk, mısır, soya fasulyesi, şeker pancarı, ayçiçeği gibi endüstri bitkileri ile sebzelerde bolluk yaşanabileceğini düşünüyoruz. Buğdayda rekolte düşüklüğü bekleniyordu. Gübre fiyatlarının yüksekliğinden dolayı taban gübresinin atımında yüzde 30 azalma oldu. Gübre kullanımındaki azalmadan dolayı verim bir miktar düşecektir ancak yağışlar rekolteyi toparlayacak. Bu yıl için buğdayda 19-20 milyon ton civarında rekolte bekleniyor.' diye konuştu.