BARTIN (AA) -  Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu, "Kimden komut aldıkları ve hangi formülü uyguladıkları bilinmeyen arılar, çok düzgün ve muhteşem bir eser ortaya çıkarıyorlar" dedi.

Hacısalihoğlu, Bartın Üniversitesi Konferansa Salonu’nda düzenlenen "Fraktallar ve Arıların Matematik Dünyası" adlı konferansta yaptığı konuşmada, muhteşem mühendisler olarak nitelendirdiği arıların, düzgün altıgen içerisinde kovan oluşturarak inanılmaz bir mühendislik harikası ortaya çıkardıklarını söyledi.

Bir kovandaki 70 bine yakın arının bir arada çalışarak altıgenlerin boyutlarını, kalınlıklarını ve yerlerini hiç şaşırmadan yerleştirebildiklerine vurgu yapan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Kimden komut aldıkları ve hangi formülü uyguladıkları bilinmeyen arılar, çok düzgün ve muhteşem bir eser ortaya çıkarıyorlar. Her taraftan aynı anda örülmeye başlanan peteklerde hiçbir deneme ve yanılma olmadan son altıgeni yerleştirecek yer kalıyor. Tanrı, arıların dünyasındaki muhteşem işleyişle, insanlara bir mesaj vermektedir. Biz insanlar kalemle bu işi yapmaya kalksak, birçok deneme yapmak zorunda kalırız. Ancak binlerce arı bunu kusursuz bir şekilde yapabiliyor. Arıları bu kadar mükemmel olarak yaratan tanrı bizim bazı şeylerin farkına varmamızı istemiştir. Biz görüp öğrenelim diye arıları örnek olarak koymuştur. Biz arıları görüyoruz, öğreniyoruz, ancak taklit edip onların yaptıklarını uygulayamıyoruz."

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, matematiği bir korku alanı olmaktan çıkarılması için eğitimcilere önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

Kaplan, “İnsanlara eğitim hayatının ilk yıllarından itibaren matematik sevgisinin kazandırılması gerekiyor. Bu noktada iş eğitimcilere ve onların becerilerine kalıyor. Matematiği sorun olarak görmekten çıkarmalıyız, çünkü matematiksel düşünce bizim için çok önemli” diye konuştu.

Konferansa, Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.