Avrupa Birliği üyesi bütün ülkelerin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılması planlanan bugünkü zirvesi Yunanistan’daki gelişmeler üzerine iptal edilirken, para birimi olarak Euro’yu kullanan 19 ülkenin liderleri ise bugün öğleden sonra Brüksel’de bir araya gelecek.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk bugün öğleden sonra düzenlenecek olan ve 28 Avrupa Birliği üyesi ülkenin liderlerinin katılacağı zirvenin iptal edildiğini ancak Euro Bölgesi liderlerinin toplantısının yapılacağını açıkladı. Bu kararın Yunanistan’ın sunduğu kurtarma paketini sadece Euro Bölgesi seviyesinde ele alınacağı için varılacak bir anlaşma açısından iyi bir işaret olduğu yorumları yapıldı.
Öte yandan Yunanistan’ın AB’ye önerdiği kurtarma paketini görüşen Euro Bölgesi maliye bakanları dünkü 9 saatlik görüşmelerin ardından bir sonuca varamazken, bugün Brüksel’de tekrar bir araya geldi. Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem görüşmelerin ‘çok zorlu’ geçtiğini belirtirken, maliye bakanları da kurtarma paketinde bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı konusunda farklı görüş belirttiler.
30 Haziran’da IMF’ye 1,5 milyar Euro’luk borcunu ödeyemeyerek temerrüde düşen Yunanistan’ın 20 Temmuz’da ise Avrupa Merkez Bankası’na 3 milyar Euro ödemesi bulunuyor.