Erzurum’da küçük yaşta geçirdiği talihsiz bir hastalık sonucu işitme yeteneğini kaybeden Türkiye’nin ilk Biyonik Kulaklı Engelli Yılın Öğretmen’i Burhanettin Yeşilyurt, aldığı ödül ve gerçekleştirdiği projeler ile engelli vatandaşlara ve öğrencilerine örnek oldu.
Tüm olumsuzluklara rağmen pes etmeden önüne gelen tüm engelleri aşan Yeşilyurt, akademik eğitimini yüksek lisans ile bitirerek Fizik Öğretmeni oldu. 13 yaşından itibaren işitme duyusu olmadan yaşamak zorunda kalan Yeşilyurt, geçirdiği ameliyat ile sağlığına kavuşup Biyonik Kulaklı Engelli Öğretmen olarak meslek hayatına devam etti. Meslekte üçüncü yılı dolmadan iki Kaymakamlık birde Valilik olmak üzere 3 Başarı Belgesi, biri Bakanlık beşi TÜBİTAK olmak üzere 6 Teşekkür Belgesi alan Yeşilyurt, bu başarıları ile öğrencilerine ve engelli vatandaşlara “Hayatta imkansız yoktur’u” öğretti. 2013 yılında Yaşam Gülü Projesi ile Yeşilay tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onur ödülü aldığı Yeşilayı’ın En’leri Zümrüdüanka Ödül Gecesinde "En Yeşilaycı Eğitimci" ödülüne layık görülen Yeşilyurt, 2014 Yılında Bilimsel Araştırma Proje Yarışması’nda 2079 proje içerisinde birinci oldu. Şu ana kadar 44 Bilimsel araştırma projesi üreten Yeşilyurt 2014 yılında “En Fazla Projeye Koordinatörlük Yapan Öğretmen unvanını” aldı.Aldığı ödül ve yaptığı projelerle yetinmeyerek engellilerin neleri başarabileceğini gösteren Yeşilyurt, maddi olarak çok sıkıntı çekmesine rağmen bilimsel araştırmalarına devam edip TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Proje Yarışmalarında Erzurum’a birincilik ,ikincilik ve üçüncülük unvanlarını kazandırdı. 2012 yılında Erzurum’da "En Başarılı Fark Yaratan Öğretmen" seçilen Yeşilyurt, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapılan değerlendirme ile 700 bin öğretmen arasından yılın öğretmeni seçildi. Bu başarılarla yetinmeyen Yeşilyurt, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da "Yılın Öğretmeni" seçilerek, Türkiye’nin ilk Biyonik Kulaklı Fark Yaratan Yılın Öğretmeni oldu.
"YETER Kİ İNANIN İSTEYİN"
Erzurum’da 53 bine yakın engelli olduğuna dikkat çeken Yeşilyurt, engelli bireylerin kendilerini göstermek ve kabul ettirmek için çalışmak, üretmek zorunda olduklarını söyledi. Elde edilen başarıların engelli bireyleri toplum içinde daha yüksek statülerde tutacağını anlatan Yeşilyurt, engellilerin gerek kamu gerekse özel teşebbüsler tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Engelli bireylerin engelleri nedeniyle genel olarak ikinci planda tutulduğunu dile getiren Yeşilyurt," Engelli hem çalışmalı hem de üretmeli, ülkenin kalkınması ve gelişmesinde engellilere de görevler düşmektedir ve biz engelliler bunun farkındayız. Hem çalışarak hem de üreterek ülkemiz adına yararlı olan her alanda bizimde imzamızın olmasını isteriz. Son yıllarda engelli kardeşlerimizin birçok başarıya imza atması hepimizi sevindirmektedir. İnanıyorum ki Engeliler kardeşlerimiz yarın daha çok çalışacak daha çok üretecek ve karşılarına çıkan tüm engelleri aşarak başarıya koşacak yarının Türkiye’si için onlarda elini taşın altına koyacaktır. Engelli olmak tercih edilebilir bir durum değil. Bunun bilincinde hareket etmek gerekiyor. Ne yazık ki engelli bireyler toplumda ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Bu durum aksine engelli birey için bir feyiz nedeni olması gerek. Çalışmak, düşünmek, üretmek, fedakarlık engelli için çok önemli. Bu sayede kazanılan başarıların sayısı artacak ve engelli birey engelsiz olma yolunda hızla ilerleyecektir." şeklinde konuştu. Hiçbir şeyin imkansız olmadığına vurgu yapan Yeşilyurt, "Engelli arkadaşlarımız yeter ki inansın, istesin, çaba göstersin. Gerisi kendiliğinden gelecektir" dedi.
"ENGELLİYE DESTEK OLUNSUN"
Öte yandan konu hakkında açıklama yapan Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, engelli vatandaşlara her türlü maddi ve manevi desteği verdiklerini ve bu yolda engellilerin arkasında durduklarını ifade etti. Engelli birey olarak ülke genelinde büyük başarılara imza atmış İlk Biyonik Kulaklı YılınÖğretmeni Burhanettin Yeşilyurt’a dikkat çeken Meral, Erzurum’da ki engelli vatandaşların Yeşilyurt’u örnek almaları gerektiğini dile getirdi. Meral, "Engelli vatandaşlarımızın toplumda bir yere gelebilmeleri için desteğe ihtiyacı var. Bu konuda projelerin üretilmesi ve engellilere yönelik uygulama sayılarının arttırılması gerekiyor. Gördüğünüz gibi destek verdiğimiz engelli arkadaşımız Burhanettin Yeşilyurt, Türkiye genelinde büyük başarılara imza attı. İnşallah bu durum diğer kurumlara" şeklinde konuştu.