AZERBAYCAN’daki ‘İçtimai TV’ Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü nedeniyle ‘Yenilmezlik Ruhu’ isimli belgeseli ekrana getirdi.
Dün gece yayınlanan belgeselde, Türk milletinin 1915’te Mustafa Kemal’in öncülüğünde Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı ekrana getirildi. Mustafa Kemal’in “Ben sevgili vatanımı bölüştürmeye çalışan Ermeni ve Yunanlılar’a karşı İstiklal Savaşı’nı başlattım” dediği vurgulanan programda ‘Büyük Savaş’ ve ‘Çanakkale Günlükleri’ filmlerinden bölümler ile birlikte ‘Çanakkale’ şiirlerinden alıntılar yapıldı. Ayrıca Çanakkale Savaşı’nı simgeleyen ‘Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı’ türküsü yayınlandı.
Çanakkale Savaşı ve şehitliklerden görüntüler ekrana getirilirken, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMEA)Tarih Enstitüsü uzmanı Prof.Dr. Yakup Mahmudov, “Çanakkale Savaşı dünya halklarına ruh vermiştir. Bu savaşta Azeri kanını Türk kanına karıştırarak bu topraklara mukaddeslik nişanesi vurdurmuştur” dedi. Prof.Dr. Mahmudov, Çanakkale Şehitliği’nde aralarında 57’nci Alay 2’nci Tabur’da görevli Azerbaycanlı ‘Z.A. oğlu Er Neşhet Ali' başta olmak üzere Azeriler’in mezarlarının da bulunduğuna dikkat çekti.
Programın sonunda 24 Nisan’da Çanakkale’de yapılan törenlerin Azerbaycan tarafından da memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

FOTOĞRAFLI