SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Havza ilçesindeki 41 arı yetiştiricisine 205 Kafkas F1 türü ana arı dağıtımı yapıldı.

Havza Belediyesi önünde gerçekleştirilen törene Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın yanı sıra Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Havza Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüsamettin İlhan, Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, protokol üyeleri ve çok sayıda arı yetiştiricisi katıldı.

Programda bir konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz dünya tarihi boyunca insanlığa en büyük hizmeti yapan ve çok az emek isteyen hayvanların başında arıların geldiğini belirtti.

Arıcılığın Samsun'da geliştiğine işaret eden Yılmaz, "Aracılıkta önem kazanan ana arı ihtiyacını, ana arı eksikliğini, bir kovandaki ana arının yaşlanması ile beraberinde getirdiği problemleri hepimiz biliyoruz. Kovan içerisinde bulunan ana arının yaşlanması ve işlevsel durumun azalmasından dolayı ana arı yenileme çalışmaları başlattık. Kovanlarımızdan yaşlı arıyı yeni genç ana arıyla değiştirdikten sonra kovan nesli de gençleşiyor. Kovan içindeki arı kalitesi, bal üretim kapasitesi de artarak daha bereketli bir ürün ortaya çıkıyor.  İl ve ilçe özel idarelerinin kapatılmasıyla ilçe ve köylerdeki işlerin büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanına girdi. Bundan dolayı biz de ilçelerde ve köylerde neler yapabiliriz diye turizm ve kırsal kalkınma toplantılarıyla bir eylem planı oluşturduk. İşte bu anlamda kırsal kalkınma ile ilgili arı üreticilerimiz için de birliğimiz vasıtasıyla bu projeyi uygulamaya koyduk. Böylelikle üreticimizin de genç ana arı temin etmek için çektiği zorluğu ortadan kaldırmış olduk” dedi.

Program Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ve Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, Samsun Arı Yetiştiricileri Birliğine üye arı yetiştiricilerine 5’er adet ana arı dağıtımıyla sona erdi.