MUŞ (İHA) – Muş’ta özellikle de kış aylarında sofraların vazgeçilmez ürünlerinden olan tandır ekmeği, artık iş kapısı oldu.
Muş’ta tandır ekmeği köylerde ‘tandır damı’, şehirde ise ‘tandır evi’ olarak tabir edilen yerlerde üretilmeye devam ediyor. Köylerde yaşayan kadınlar evlerinin ihtiyacını karşılamak için tandır ekmeği pişirirken, şehirde yaşayanlar ise bu işi ekmek kapısı haline getirdi. Meliha Yıldırım, İstasyon Caddesi Duvarbaşı mevkiinde açtığı tandır evinde ekmek pişirip satarak hem bu yok olmaya yüz tutmuş geleneği canlandırmaya hem de aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyor. Sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek şekilde azalan tandır sayısının artık bu ekmeği pişirecek ev hanımlarının olmamasına bağlayan Yıldırım, tandır ekmeğini eski günlerine döndürmenin gayreti içerisinde olduğunu söyledi.
Uzun süredir aile bütçesine katkı sağlamak için bir iş yapmayı düşündüğünü belirten Yıldırım, tandır ekmeği pişirerek satmaya karar verdiğini kaydetti. Tandır ekmeğine olan rağbeti görünce bu işi yapmaya karar verdiğini aktaran Yıldırım, Muş dışına bile tandır ekmeği gönderdiklerini vurguladı.
Tandır ekmeğinin tadını bilenlerin bu ekmeğe rağbeti artırdığını belirten Yıldırım, “Evde boş durmaktansa bir iş yapayım istedim. Tandır ekmeği pişirme konusunda zaten ustalığım vardı. İşe başlayınca büyük bir ilginin olduğunu gördüm. Talebi karşılamakta bazen zorlanıyoruz” dedi.
Tandır ekmeğine olan yoğun ilgiyi insanların eskiye özlem duymasına bağlayan Yıldırım, “Bu kadar yoğun bir talep olmasını ben insanların eskiye özlem duymasına bağlıyorum. Öyle ki, başka şehirlerden bile sipariş geliyor. Çevremizde bu talebi görünce hem aile bütçesine katkı sağlayayım hem boş vaktimi değerlendireyim hem de tandır ekmeğini sevenlere hizmet vermek üzere bu işi yapmaya karar verdim” diye konuştu.