Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde, bu yıl 18’incisi düzenlenen ‘Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ etkinlikleri kapsamında, ’En iyi restore edilen ev’ plaketi 150 yıllık Babahan Konaklarına törenle çakıldı.

Babasultan Mahallesi’nde 1865 yılında geçirdiği yangın sonrası yeniden restore edilen ve ardından yeniden harabe hale dönen yaklaşık 150 yıllık konağın restorasyonu 3 yıl sürdü. 2012 yılında restorasyonuna başlanan ve 3 yılda tamamlanan Kamil ve Cengiz Aydın’a ait 150 yıllık tarihi Babahan Konakları, festival etkinlikleri kapsamında en iyi restore edilen ev seçildi.

Konak önündeki plaket çakma törenine Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, Koruma Kurulu Bölge Müdürü Mustafa Sucu, ile konak sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende kısa bir konuşma yapan Kaymakam ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, tarihi konakların Safranbolu’yu Safranbolu yapan, değerlerin en önemlisi, Safranbolu’yu dünya miras kenti listesine sokan, içinde insanları ile beraber olan ve gelecek kuşaklara taşınmasında çok büyük yeri olduğunu söyledi. Ürkmezer, “ İnsanların içinde beraber yaşadığı, tarihi öneme haiz olan böyle evlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında o evin sahiplerinin çok büyük payı vardır. Bunun şuan içinde bulunduğumuz gibi, bizzat ömrünü bu işe adamış, taş ve ahşap ustalığına adamış insan tarafından hepsinin el emeği göz nuru diyeceğimiz bir şekilde Safranbolu’muza ve gelecek kuşaklara böyle bir şey kattıkları için herekse teşekkür ediyorum. İnşallah burada güzel bir şey yapıyoruz. Diğer restore edilmeyi bekleyen ve restore edilen konaklara bu çalışma örnek olur. Safranbolu’nun bu evlerini gelecek kuşaklara en iyi bir şekilde aktarılmasını sağlarız” dedi.

Konuşmaların ardından Ürkmezer ’En iyi restore edilen ev’ plaketini tarihi konağın duvarına çakarak, konağı gezdi.