Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki İpekyolu Caddesi üzerinde düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreni öncesi vatandaşlar tek tek üst aramasından geçirilerek alana alındı. Halk ellerindeki Türk bayraklarıyla Başbakan Yıldırım’a sevgi gösterisinde bulunurken, güvenlik güçleri ise çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Şırnak’tan helikopterle Selahaddin Eyyübi Havaalanına gelen Başbakan Yıldırım, burada Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak ve kurum amirleri tarafından karşılandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Bülent Tüfenkci ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ile birlikte toplu açılış törenine katılan Yıldırım, her zaman Hakkari’nin desteğini yanlarında gördüklerini belirterek, “Sizden hep güç aldık. Sizden aldığımız bu güçle Türkiye’nin dağ gibi sorunlarını dağ gibi hizmetlere dönüştürdük. Türkiye’nin dört bir yanını imar ettik, imar etmeye devam ediyoruz. Yüksekova’ya 4 bine yakın yeni bir konut yapıyoruz. Yüksekova’yı yeni baştan inşa ediyoruz. İnşallah kardeşlerim, 16 Nisan’da vereceğiniz güçlü, destekle daha çok iş yapacağız, daha çok güçleneceğiz. Türkiye’de demokrasi daha da gelişecek, özgürlükler daha da gelişecek, sizler daha da mutlu hale geleceksiniz. Hakkari, Yüksekova, Şemdinli hazır mıyız? 16 Nisan’a hazır mıyız? İstikrara devam mı? Kardeşliğe evet mi? Sağ olun. Allah sizden razı olsun” dedi.

“SİYASET MEŞRU ZEMİNDE YAPILIR”

Siyasetin meşru zeminde yapıldığını belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Siyasetin zeminini kendi kirli amaçları için kullananlar, size hizmet değil ihanet ettiler. Hakkari’de yıllardır zülüm yapan PKK terör örgütünün vereceği hiçbir hizmet yoktur. Kardeşlerim korkmayın, bu alçaklar bir daha sizin kılınıza dokunmayacak. Devletimiz burada, ay yıldızlı bayrağımızın hepimizin başının üstünde yeri var. Gölgesinde bir olarak, beraber olarak yaşamaya devam edeceğiz. Siz de biliyorsunuz hayatı size zehir ettiler. Çukurlarla, hendeklerle binaları yerle bir ettiler. Patlayıcılarla insanlarımızın hayatını yok ettiler. Bunların yaptıklarının ne Kürtlükle, ne Türklük ne de insanlıkla ilgisi var. İşte bataklıktan beslenen o PKK terör örgütü artık devletle milletle arasına giremeyecek, onları çıkarıyoruz aradan. Bundan sonra her işimizi beraber yapacağız. Sorunlarımızı da beraber çözeceğiz, geleceğimizi de beraber inşa edeceğiz.”

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Başbakan Yıldırım, “Devlet içinde devlet olmaya kalkan çeteleri yok etmek boynumuzun borcudur. 15 Temmuz darbe girişiminde millet düşmanlarının maskelerini düşürdük. Sizlerde 15 Temmuz gecesi ay yıldızlı bayrağınızla bu meydanlara indiniz, FETÖ terör örgütüne gereken dersi verdiniz. Bu bayrağı indirtmediniz. Devletle millet arasına bu terör örgütlerinin girmesine asla müsaade edilmeyecek” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZI ÖLÜMÜ GÖNDEREN TERÖR ÖRGÜTLERİ, ZAYIF İKTİDARLARI İYİ KULLANDILAR”

Yüksekova’ya havaalanı yapılırken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğunu hatırlatan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

“Ulaştırma Bakanıyken, Yüksekova Havaalanını yapmak için neler çektim. Dozerleri, kamyonları yaktılar. Niye; buraya havalimanı yapılmasın, burası kalkınmasın, buradaki insanlar dünyanın öbür ucuna gitmesin, buraya yatırım gelmesin, biz de bunu kullanarak buradaki insanların geleceğini karartalım, çocuklarını dağlara götürelim, olmadı dükkanlarını kapatalım, haraç alalım. AK Parti öncesini bilmeyen gençler var, onların bilmemesi normal. Eski Türkiye’de ülkeyi yönetenler, vatandaş odaklı siyaset yapmadılar. Koalisyonlarla, krizlerle ülkemiz zaman kaybetti. Çocuklarımızı ölümü gönderen terör örgütleri, zayıf iktidarları iyi kullandılar. Bu topraklarda sizin yaşadığınız bu yerlerde, bu örgütler az zarar vermediler. Onlar için önemli olan siz değildiniz, siz ne kadar mutsuz olursanız onların o kadar işine geliyordu. Annelerin gözyaşları asla onların derdi değildi. Yavrularımızın geleceği, eğitimi, yaşlıların sağlık sorunları onları asla ilgilendirmedi. Kendilerinin de analarına babalarına hiçbir faydası olmadı, ama artık bugünler geride kaldı. İşte Yüksekova meydanı, bu meydan ne diyor? Bu meydan diyor ki artık bu topraklarda teröre yer yok. Terörden eser kalmayacak. Köklerini kazıyıncaya kadar bu mücadele kararlılıkla devam edecek. Türkiye 80 milyon insanıyla artık kol kola, el ele birlikte. Hiç kimse Türkiye’nin insanlarını bir birine düşman edemeyecek.”

“AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ VE ONLARIN YAKINLARININ İNTİKAMINI EN ACI ŞEKİLDE ALACAĞIZ”

AK Partili Ahmet Budak’ın öldürülmesi olayına da değinen Yıldırım, “Hakkarili kardeşlerim, Hakkari 1. sıra milletvekili adayımız, kardeşimiz Ahmet Budak’ı çocukları gözlerinin önünde katleden alçaklar bunlar değil mi? Budak’ın 12 yaşındaki oğlu Samet, İbrahim suresinin 47. ayetini taşıdı, ‘Allah kimsenin yaptığını yanında bırakmaz.’ Çukurca’da havan mermisiyle 5 yaşındaki Viyan Kanat ve 10 yaşındaki Doğan Kanat’ı da katleden bu alçaklar değil mi? Yer ve gök şahit olsun ki şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Aziz şehitlerimizi ve onların yakınlarının intikamını en acı şekilde alacağız. Şehitlerimizin, gazilerimizin emanetlerine sahip çıkacağız. Şehitlerimizin, gazilerimizin hesabını bu alçaklardan soracağız. Bu toprakları onlara dar edeceğiz. Bugün Türkiye, artık eski Türkiye değil. Emin olun ki eski Türkiye bir daha olmayacak. Anaların, babaların gözleri yaşlı kalmasını asla başaramayacaklar. PKK ve FETÖ artık bu topraklarda iş tutamayacaklar” ifadelerini kullandı.

“HİÇ MERAK DA ETMEYİN, O KANDİL’İ DE SÖNDÜRECEĞİZ”

PKK ve FETÖ terör örgütlerini bir gövdenin iki koluna benzeten Binali Yıldırım, “Bu terör örgütlerinin ipi aynı yerde. Bir gövdenin kolları gibi. Bir kolu FETÖ, bir kolu PKK. Bunları idare eden yer aynı. Onları besleyen güç de bilsin, onlara da rahat yok. Terör örgütü dinimiz İslam’la kavgalıdır. Terör örgütünün inançlarımızla hiçbir alakası yok. Bizi biz yapan değerlerimizle bunlar kavgalı; örflerimizle, adetlerimizle, törelerimizle bunların hiçbir alakası yok. Terör örgütleri bizim değerlerimizle kavgalı. Bu yolda ne yazık ki yıkıcı etkileri olmuştur, artık bu yaraları sarma zamanı gelmiştir. Vaktiyle ‘biz Türkiye partisi olduk’ diyerek, gelip sizden oy isteyen HDP artık yanınıza gelemezler. Çünkü onlar iradelerini Kandil’e verdi, Kandil’e sattılar. Hiç merak da etmeyin, o Kandil’i de söndüreceğiz. Çukur siyasetini boşa çıkardınız, şiddeti reddettiniz, Allah sizden razı olsun. 15 Temmuz’da terör örgütü karşısında bugün olduğu gibi bayraklarınızı alıp sokağa koştunuz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sahip çıktınız. Türkiye’ye sahip çıktınız. Daima devletin yanında, hükümetin yanında oldunuz. Allah sizden razı olsun. Biz sizinle aynı kıbleye yönelmişiz. Sizinle bizim kardeşliğimizi Cenab-ı Mevlam tayin etmiş. Biz sizinle iman ve ahiret kardeşiyiz ve Türkiye Cumhuriyeti olarak emrinize amadeyiz, sizlerin hizmetkarıyız. HDP; PKK demek, hendek demek, Kandil demek, terör demek, nefret demek, öldürmek demek, ama bizim siyasetimiz şefkat, sevgi, merhamet ve hizmettir. Aramızdaki sevgi bağımızın kaynağı imanımızdır. Eksikliklerimizi de ortadan kaldıracağız. İnşallah 16 Nisan’da vereceğimiz evet oylarımızla birlikte devletle millet arasındaki bu PKK terörünü de çıkartıp atacağız. Gençlerimizi kandıran örgütlerin artık çocuklarımızı annelerinden koparmalarına izin vermeyeceğiz. Bu memleket bizim, bu memleket hepimizin, Türkiye Cumhuriyeti hepimizin, bu bayrak hepimize yeter. Bizim başka bayrağa ihtiyacımız yok. Ay yıldızlı bayrak şehidimizin kanıyla oluşmuş, hilali bağımsızlığımızın sembolü, yıldızı şehitlerimizin sembolü. Bu bayrak geleceğimiz, gururumuz. Size haksızlık edecek hiç kimseye asla izin vermeyeceğiz. Siyasetimizin esası kardeşlik, özgürlüktür” diye konuştu.

“HUZURU BOZAN PKK’CILARIN, FETÖ’CÜLERİN CANINI OKUYACAĞIZ"

Terör örgütünün buraya yakıp yıktığını da dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

“Emin olun ki buralarda yapılan o tahribatı ortadan kaldırmak, buraları eskisinden daha güzel hale getirmek boynumuzun borcudur. Başbakan olurken Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin de içerisinde bulunduğu 23 ilimizi cazibe merkezi yapacağız dedik. Birçok proje, fabrika burada açılacak ve kalkınma olacak. Gençlerimize iş, aş imkanı sağlanacak. Artık gençlerimiz dağa değil, işe gidecek, geleceğe hazırlanacak, üniversitede okuyacak. Türkiye’nin geleceğini inşa edeceksiniz. Yargı-polis eliyle, korucularımızla, askerimizle, jandarmamızla huzuru bozan PKK’cıların, FETÖ’cülerin canını okuyacağız. Terör örgütlerinin arasındaki işbirliğini biliyoruz, gereğini yapacağız. Onlarla mücadelemiz yazın da kışın da devam edecek. Bu ülkenin her karış toprağı güvenli hale gelinceye kadar devam edecek. Kalplerimiz, gönüllerimiz, derdimiz bir olsun, 16 Nisan’da artık yeni dönem geliyor. Hakkari, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca hazır mı? Türkiye’nin yolunu açacak, milletle devleti kucaklaştıracak değişime var mısınız? Sorunlarını aşmış, terörü bitirmiş, kardeşliği sağlamış, Kürdü, Türkü, Alevi Sünnisiyle kucaklaştırmış bir Türkiye için evet mi?”

“15 YILDA 9 KATRİLYON YATIRIM YAPTIK”

“Haydi bir daha” şarkısının seslendirilmesinin ardından konuşmasına tekrar devam eden Başbakan Yıldırım, “Hakkari’ye 15 yıldır kalkındırmak için hizmet yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin her karış toprağında olduğu gibi Hakkari’yi de, Yüksekova’yı da kalkındırmak boynumuzun borcudur. Her vatandaşımız bizim için birinci sınıftır, başımızsın tacıdır. Sizlerin mutluluğu, refahı, ekmeğini, aşını büyütmek bizim en önemli görevimizdir. Bu amaçla Hakkari’de hizmetler, yatırımlar devam ediyor. Hakkari’ye, Yüksekova’ya, Şemdinli’ye, Çukurca’ya 15 yılda 9 katrilyon yatırım yaptık, helal olsun. Eğitimde, sağlıkta, tarımda, ulaşımda birçok hizmetleri Hakkari’ye kazandırdık. Değerli kardeşlerim, bundan sonra da Hakkari için hizmetlerimiz hız kesmeden devam ediyor” diye konuştu.

HAKKARİ’YE DOĞALGAZ MÜJDESİ

Hakkari’de, Yüksekova’da dönüşüm başladığını ifade eden Yıldırım, bir de müjde verdi. Yıldırım, “Müjde, Hakkari’ye ve Yüksekova’ya doğalgaz getiriyoruz, hayırlı uğurlu olsun. 10 bin kişilik stadyum yapıyoruz, hayırlı olsun. Hakkari kapalı yüzme havuzunun yapımı devam ediyor. Çukurca’ya muazzam bir gençlik merkezi yapıyoruz. İnşallah yarın bugünden daha güzel olacak. Her şey daha güzel olacak. İnşallah 16 Nisan’da oylarımızla sandıkları öylesine dolduracağız ki artık bu terör örgütü FETÖ’nün, PKK’nın, onu destekleyen Avrupa ülkelerinin sesi soluğu kesilmiş olacak. Geleceğimiz için, birliğimizi için, kardeşliğimiz için, terörü bitirmek için, kutuplaşmaya değil kucaklaşmak için, gücümüz millet kararımız evet” şeklinde konuştu.

“BİRLİĞİMİZE GÖZ DİKENLERE ALLAH FIRSAT VERMESİN”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de, bugün hayırlı bir gün olduğunu belirterek, “Burada yakılan, yıkılan ne kadar kardeşimizin evi varsa ihya etmeye geldik. En geç bir yıl içerisinde evlerinizi teslim edeceğiz. Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası, dünyanın en eski yerleşim yeridir. Son yüzyılda bu coğrafya mazlumların sığınma coğrafyası olmuştur. Bir olmuşuz, kardeş olmuşuz, devlet kurmuşuz, ezanımız beş vakit okunuyor. Birliğimize göz dikenlere Allah fırsat vermesin. Bizim kardeşliğimizi kıskananlar yurtdışında. Onlar içeride piyon buluyorlar. Buldukları zavallıların eline silah vererek kardeşi kardeşe kırdırıyorlar. Yaktılar yıktılar, Kürt halkına zülüm ettiler. Kendileri de en yüksek maaş alıp çocuklarını en iyi okulda okuttular” ifadelerini kullandı.

“İLLER BANKASINDAN GÖNDERDİĞİMİZ PARAYI KANDİL’E AKTARIYORLARDI”

İller Bankasından gönderilen paranın Kandil’e aktarıldığını ifade eden Bakan Özhaseki, “Yazıklar olsun onlara. Elbette onlara kanmayacağız. Onlar yakıp yıkacaklar. Biz de gelip yapacağız. Burada güvenlik artık hiç ihmal edilmeyecek. Bu güvenden geriye dönüş yok. Hiç kimse artık gelip buradan para toplayıp Kandil’e gönderemeyecek. Bugün 3 bin 900 konutun temelini atıyoruz. Bedelsiz olarak tertemiz evler vereceğiz. Bugün altyapıya da başlıyoruz. Belediyelerin hizmette gözleri yoktu, İller Bankasından gönderdiğimiz parayı Kandil’e aktarıyorlardı. İnşallah altyapısını da bir sene içerisinde bitireceğiz” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE HUZUR, BARIŞ VE KARDEŞLİK OLSUN İSTİYORUZ”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, Kürtçe kalabalığı selamladıktan sonra, 16 Nisan’da Türkiye’yi vesayet sisteminden kurtaracaklarını söyledi. 5 yıl kesintisiz hükümetler olacağını ifade eden Şimşek; Hakkari’ye, Yüksekova’ya çok daha güçlü hizmet edeceklerini kaydetti. Kürtçe ‘Evet evet; barış, kardeşlik, istikrar için evet diyoruz’ ifadelerini kullanan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cazibe merkezleri kapsamında hükümetimiz Hakkari’ye, Yüksekova’ya fabrikaları doğrudan destekleyecek. 47 firma başvurmuş. Allah’ın izniyle 10 binin üzerinde kardeşimize iş imkanı olacak. Yeter ki 16 Nisan’da Türkiye’nin önünü açalım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde hükümetimiz ve partimiz, Türkiye’de 10 yıllarca devam eden ret, inkar ve asimilasyon siyasetine son vermedi mi? Bölücü terör örgütünün derdi Kürt kardeşlerimizin hakkı, hukuk, bölgenin kalkınması olsaydı, terörün bitmesi gerekmez miydi? Terörün asla ve asla haklı bir gerekçesi olmaz. Bin yıldır beraberiz. Kürtler ve Türkler bu coğrafyada yaşayan bütün herkes, bu bölgenin zenginliğidir. Allah’ın izniyle kardeşliğimiz daha da pekişecek, yeter ki bu terör örgütüyle aranıza mesafe koyun. Terör örgütü bu bölgede gözyaşı demektir, geri kalması demektir. Ülkemizde huzur, barış ve kardeşlik olsun istiyoruz. Terörle aramıza mesafe koyacağız. Devlet kamu düzeni için ne gerekiyorsa yapıyor, yapacak.”

“Sevgili kardeşlerim, gelin Hakkari’de, Yüksekova’da bölücü terör örgütünün yıktığı mahalleleri birlikte inşa edelim, daha da önemlisi kardeşliğimizi güçlendirelim” diyen Şimşek, “Terör örgütüne asla ve asla sahada destek vermeyelim. Zaten destek vermediniz. Sizler bu ülkenin büyük bir zenginliğisiniz. Bu ülke hepimizin ülkesidir. Bu bayrak bizim, bu vatan bizim, biz tek milletiz. Artık terör dönemi kapanmıştır. Terörle hiçbir yere varılmaz. Biz ülkenin dört bir yanını inşa ediyoruz, kardeşliğimizi, birliğimizi çok daha güçlendireceğiz. Başka ülkelerin operasyonlarına alet olmayacağız. 16 Nisan’da sizden çok büyük destek bekliyoruz. Bu bir memleket meselesidir. Bu reformla birlikte ülkeye istikrar gelecek” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım ve beraberindekiler tarafından toplu açılış ve temel atma töreni gerçekleştirildi. Açılışın ardından Yıldırım ve beraberindekiler Esendere Sınır Kapısına geçti.