Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan “İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” sonuçlarını, İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde düzenlediği toplantıda açıkladı. Rapora göre, yeni havalimanı 2025 yılında 225 bin kişiye istihdam sağlayacak.  Havalimanının Türkiye ekonomisine katkısının ise GSMHH’nın yüzde 4.9’u yani 73 milyar TL olması öngörülüyor.

Hanehalkı için 4.4 milyar $

 Aslan, “”İstanbul Yeni Havalimanı’nın doğrudan ve dolaylı olarak yaratacağı istihdamın 2025 yılı için 195 bin ila 225 bin kişi aralığında olacağı öngörülüyor. Doğrudan ve dolaylı yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlanacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nın yaratacağı ilave hanehalkı gelirinin yaklaşık 4.4 milyar dolar olacağı, Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirinin yüzde 4.2-4,9 arasında olacağı raporun sonuçlarından çıkmakta” dedi.

Havalimanının inşaatında kar-kış, gece-gündüz demeden çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Arslan, havalimanında şu anda 22 bin 500 kişinin çalıştığını, bu rakamın geçen yıl 23 binin üzerine çıktığı zamanlar olduğunu, Haziran’da çalışan sayısının 30 binin üzerine çıkacağını, bu şekilde havalimanının 2018’in ilk çeyreğine yetiştirileceğini bildirdi.

Yüzde 40’ı bitti

ÜÇÜNCÜ havalimanı için öngörülen yatırım bedelinin 10.2 milyar euro olduğunu bildiren Bakan Ahmet Arslan, şöyle devam etti: “Yaklaşık 25 milyar euroluk da kira geliri elde etmiş olacak. Hem yatırım hem kira geliri itibarıyla dünyanın en büyük yap-işlet-devret projesini gerçekleştirmiş olacağız.”  Arslan, havalimanı inşaatının yüzde 40’ının bittiğini de sözlerine ekledi.

KAYNAK:GAZETE VATAN