Sırplar tarafından Boşnak Müslümanlara karşı yapılan ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra insanlık tarihinin en kanlı olayı olarak kayıtlara geçen Srebrenitsa katliamı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle önümüzdeki yıldan itibaren çok yönlü bir şekilde dünya ülkelerine anlatılacak.

1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan ve Sırp milislerin en az 10 bin Müslümanı şehit etmesiyle sonuçlanan katliam, önümüzdeki yıldan itibaren bütün yönleriyle birlikte dünyanın 193 ülkesinin tamamında anlatılacak. Bugüne kadar sınırlı faaliyetlerle süren çalışmalar, atılacak yeni adımlarla birlikte çok daha etkili bir hal almış olacak. Katliam için hazırlanan projeyi değerlendirmek için Bursa’ya gelen Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Nusret Abdibegoviç, Başkan Altepe’yi ziyaret etti. Görüşmede, 2018 anmaları için yol haritası belirlendi.

Recep Altepe, “Bu katliam, 21. asırda gerçekleşen en kanlı vahşet. Binlerce Müslüman hunharca şehit edildi. Yaşanan olaylar üzeri örtülecek, gizlenecek cinsten değil. Bunu herkes gördü. Ne yaşandığını, niyetin ne olduğunu herkes biliyor. Bu vahşet bütün belgeleriyle ortada. Bunun çok iyi bir şekilde dünyaya tekrar tekrar anlatılması gerekiyor” dedi.

Bursa’nın katilleri gönüllerde tekrar tekrar yargılatmak için üzerine düşeni dün olduğu gibi bugün de yerine getirdiğini söyleyen Başkan Altepe, “Önümüzdeki yıl yapılacak şehitleri anma törenlerine hazırlanıyoruz. Bunun yanında, Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katliamın dünya milletlerine anlatılması yönünde hazırladığı projenin en güçlü çözüm ortağıyız. İnşallah hem Türkiye hem Bosna bu konuda hedeflediği sonuçlara ulaşacak. Bunun için bir nefer gibi çalışacağız” diye konuştu.

Nusret Abdibegoviç ise, katliamın daha iyi anlatılması için proje hazırlığında olduklarını söyledi. Yaşananları dünyanın 193 ülkesinde anlatmak için alt yapı oluşturduklarını söyleyen Abdibegoviç, “Allah izin verirse, Bursa’nın da desteğiyle biz bu işin üstesinden geleceğiz. Daha önceki işlerimiz lokal idi. Bu iş ise global olacak” şeklinde konuştu.