Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin merkezi Akıncı Üssü için hazırlanan iddianamede, cuntacı askerlerin WhatsApp grubundaki mesajları dikkat çekiyor. Darbecilerin, toplanan kitleler ve askeri kuvvetlere karşı duran polislere saldırı emri verdiği görülüyor.

ddianameye göre, darbeciler tarafından 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubundan ilk mesaj saat 21.26'da atıldı ve 'E-5 ve TEM'den İstanbul dışına çıkan trafik serbest bırakılacak, İstanbul içine giren trafik engellenecek ve geri çevrilecek' emri  verildi.

İki dakika sonra, 'Alınması gerekenlerin derhal alınması' talimatı verildi.

Darbe gecesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal eden darbeci askerler, saat 21.56'da gruba 'AKOM kontrol altına alındı' bilgisini paylaştı.

Girişim başladığında 1. Ordu Komutanı olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sabaha karşı Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten getirilen Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar da darbecilerin hedefindeydi. Cuntacılar, saat 22.05'te '1. Ordu komutanı sürekli Kuleli Komutanını arıyor, 1. Ordu Komutanı hemen alınmalı' yazdı.

Grupta, darbecilerin karşısına dikilen İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan için saat 22.32'de 'İstanbul Emniyet Müdürü Boğaz  Köprüsü'ne geliyor, ivedi tutuklanması gerekiyor' yazıldı.

Aynı WhatsApp grubunda, saat 22.54'te 'AKP İl Teşkilatı yolda,  geçirmeyin, ateş serbest', saat 23.44'te ise 'İstanbul Moda Deniz Klübüne müdahale lazım, generaller var, derdest edilecek' talimatı verildi.

Dakika dakika mesajlar

Darbecilerin dakika dakika attıkları mesajlar şöyle:

00.20 : Toplanan kitlelere ve askeri kuvvetlere karşı duran polislere silahla, tanklarla sert şekilde müdahale edilecek.
01.39 : Emri iletiyorum, (ateşle toplananlara karşılık verilecek), ateş açılan topluluk dağılıyor.
02.40 : Tekrar emri iletiyorum, toplanan kalabalıklar ateşle dağıtılacak.
03.02 : İMKB'de tekrar kontrol sağlandı, halk dağıtıldı.
03.19 : İstanbul'da 2. köprüye uçakla hava taarruzu değerlendirilebilir mi?
03.47 : Uçaklar yaramış Taksim'e, şu an sakinmiş, aynısını 2. köprüye yapabilir miyiz, uçaklar moral için önemli, hava aydınlanınca hava desteği arttırabilir mi?
04.00 : 17 kişi CNN'e takviye için helikopterle kalkmak üzereyiz, bizim Valilikteki adamların hepsini halk ezip polise teslim etmiş.
05.28 : Öldürülen general var mı? Habertürk'te 'darbeci bir general öldürüldü' diyor. 1'inci köprünün Anadolu yakasında polislerde hareketlilik var, bir TOMA vuruldu, 66'ya polis girdi, çatışıyoruz, halkı  boşaltıyorlar.
05.37 : Ankara nasıl, herkes hayatta nasıl kalabiliyorsa öyle yapsın, Mehmet Türk tedbir al abi, can kaybetmeyin, çatışıyoruz, ölü polis var, Ankara'dan teyit ettim, teslim olun.
05.47 : Murat faaliyet iptal mi? İptal komutanım, bir an önce yukarılardan asimetrik bir şeyler yapılmalı, yoksa aşağıda problem büyüyebilir, ayrılıyoruz. Hangi faaliyet, tümü mü? Evet, ayrılın komutanım, yani, evet komutanım faaliyet iptal. Nereye ayrılalım, kaçalım mı? Komutanım hayatta kalın tercih sizin, biz karar vermedik henüz ama lokasyonundan ayrıldık.
05.53 : Grubu kapatıyorum, mesajları silin."
Son mesaj 06.35'te

Bu mesaja rağmen darbeciler WhatsApp yazışmalarına devam etti.

Darbeciler WhatsApp grubundan son mesajlarını 16 Temmuz sabahı 06.35'te attı. Gruptan, saat 06.35'te, "Tiran yurt dışına kaçtı, herkes  devam edecek, tüm dostların iş başında olmaları gerekiyor, acilen herkese duyurun, TV'ler sizi etkilemesin" şeklinde paylaşımda bulunuldu.

İddianamede, "Bu son paylaşımdan da anlaşılacağı gibi saat 05.37'de  'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan 'Teslim olun' çağrısında bulunulmasına  rağmen, bu çağrıdan sonra darbecilerin son bir değerlendirme toplantısı  yaptığı ve o toplantı sonunda yeniden saldırma kararı aldıkları ve bu karar  üzerine saat 06.35'te 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan bu son mesajı yazdıkları anlaşılmıştır" denildi.

Kaynak:Milliyet