İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Nadire Mater avukatıyla birlikte katıldı. Mater’in avukatları, Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışma kapsamında bir günlük yayın yönetmenliğinde bulunduğunu, bunun için sözleşme yapmadığını, ücret almadığını ve editöryal bağımsızlık nedeniyle de yazılara müdahale etmediğini bu nedenle de sorumlu olmaması gerektiğini belirtti. Son sözü sorulan Mater de, “Bu dayanışma Özgür Gündem Gazetesi’nin ve Kürt medyasının neler yaşadığını göstermiş oldu” dedi.

Mahkeme heyeti, gazetenin 9. sayfasında yer alan bir yazının, terör örgütünün propagandasını yapmak suçunu oluşturduğunu belirterek, Mater’in 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, sanığın daha önce kasıtlı bir suça karışmadığını dikkate alarak cezanın ertelenmesine karar verdi. Yine gazetenin 8. sayfasında yer alan, bir haberin de, “Terör örgütlerinin açıklamasını yayınlamak” suçunu oluşturduğunu belirterek, Mater’e 10 ay hapis cezası verdi. Bu ceza da 6 bin TL adli para cezasına çevrildi.
Aynı soruşturma kapsamında hakkında aynı mahkemede dava açılan gazeteci Yıldırım Türker de, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nde yer alan haberlerden dolayı “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi. Kaynak:Milliyet