Özgür ALTUNCU-İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL,() Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Zeytinburnu'nda Türkiye Gençlik Vakfı'nın düzenlediği Genç Diplomat Akademisi programına konuşmacı olarak katıldı.
Çevre ve Enerji konusunda gençlerin oluşturduğu dinleyicilere uzun bir konuşma yapan Yıldız, " Dünya belli oranda kirletildi ve biz Türkiye olarak şunu söylüyoruz ; Kimler kirlettiyse onlar temizlesinler. Çünkü dünyadan bir 24 saat içinde hava kirliliğiyle alakalı bütün konulardan etkileniyoruz. Bizler dünyayı kirletmeyeceğiz, enerji sektörüyle alakalı yapacağımız çevreye rağmen değil, çevreyle beraber olacak" dedi.
Ham petrolün toprak altındayken savaşın, toprak üzerindeyken de barışın gerekçesi olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, "Her birimiz bunu doğru yönetmek zorundayız, doğru yönetmek için de doğru yerde durmamız ve doğru bir şekilde donanımlı olmamız gerekiyor" diye konuştu.

AKARYAKIT FİYATLARI
Akaryakıt fiyatlarındaki indirimlerin iç pazara yansıtılmadığı iddialarını hatırlatan bir gence yanıt veren ve akaryakıtta bütün fiyatlandırmanın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, " Herhangi bir indirim veya herhangi bir maliyet artışı olmuşsa, bu 3 gün içerisinde piyasaya yansıtılır. Ham petrol varil fiyatları düştüğünde, tabi ki petrol ürünleri de düşecektir, bu tabidir, doğrudur, olması gereken de budur" dedi. Bu konuda bir başka faktörün de kur fiyat farkları olduğunu söyleyen Yıldız, "Biz AB üyesi bir ülke değiliz. Dolarla alıp TL ile satıyoruz. Yani dolardaki bir parite artışı, aynı şekilde maliyet artışı demektir. Hele hele 50 dolarlar civarında gezen ham petrol varil fiyatının, zaman zaman altına düşen fiyatların piyasaya yansıyacağını burada açıkça söylemem lazım. Çünkü dolarla alakalı paritede şuanda bir stabil bir seviye var. Yükseklerde olmasına rağmen maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor almasına rağmen, böyle bir durum var. O yüzden bunlar otomatik fiyat mekanizmasıyla beraber devletin denetleme yaptığı bir mekanizmayla beraber, fiyatlara tabi ki yansıyacaktır. Ham petrol varil fiyatın OPEC ülkeleri genel sekreteri açıkladı. 'Herhangi bir üretim azlığına gitmeyeceğiz' dedi, 'ne üretim artışına ne de üretim azaltımına gitmeyeceğiz' dedi. Bu fiyatların bu seviyelerde zaman zamsan da gevşeyen fiyatlarla beraber kalacağını gösterir. Bunu biz de dikkatle takip ediyoruz. Türkiye'de bir tüketim ülkesi olduğu için, her bir petrol varil fiyatındaki 10 Dolarlık değişimin, Milyarlarca Dolara karşılık geldiğini bilmemiz lazım" diye konuştu.

İRAN'A AMBARGONUN KALDIRILMASI
Bir soru üzerine İran'a uygulanan ambargonun kalmasının Türkiye'nin yararına olacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yaptırımların kalkıyor olması, Türkiye'nin öngördüğüyle beraber, başından itibaren bu yaptırımların kalkmasından yana bir ülke olması, Türkiye'nin öngörülerinin bu bölgeyle ilgili olarak doğru olduğuna önemli bir delildir. İran'ın dost, kardeş, samimi bir ülke olarak güçlenmesi, Türkiye'nin işine gelmektedir. Bölgenin işine gelmektedir. Güçlü bir Türkiye ve güçlü bir İran, beraberce ortak çalışmalar gerçekleştirebilir. İran'ın Ham petrol üretimini artıracak olması dünyadaki varil fiyatlarını olumlu etkileyecektir" dedi.

GERÇEK MANADA 100 YILLIK PROJELER
Türk akımı ve nükleer santral projeleri hakkında da bilgi veren Yıldız, " Bu Rusya'nın talebiyle ortaya çıkan bir projedir. Türkiye'nin desteklediği bir projedir" dedi. Yıldız, projenin olgunlaşması için Rusya Enerji bakanıyla ciddi bir çaba sarf ettiklerini de sözlerine ekledi. Yıldız, Türkiye ve Rusya kurumsal hafızalarıyla bir çok projeyi gerçekleştirebilecek güçtedir. Bir projeyi tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Bizim Rusya Federasyonuyla beraber gerçekleştireceğimiz projeler var. Azerbaycan'la gerçekleştireceğimiz projeler var. İranla yapacağımız projeler var. Irak var. ABD var. Japonya var, Fransa var. Akdeniz'de Rusya ile nükleer santral yapıyoruz. Karadeniz'de de inşallah Japonlar ve Fransızlarla yapacağız. Bunların her birinin hükümetler arası anlaşmaları imzalandı. Çok ciddi sağlam bir temel atıldı. Adı üzerinde değil gerçek manada yüzyıllık projelerdir" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)