CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Soma'da 301 kişinin öldüğü facianın meydana geldiği madeni işleten şirketin cep telefonu mesajıyla işten çıkardığı 2 bin 831 kişinin tazminat sorunlarının hala çözülemediğini söyledi. Ailelerin zor durumda olduğunu, işçilerle ve yakınlarıyla alay edildiğini söyleyen Özel, hazırladığı soru önergesiyle de konuyu meclise taşıdı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma'da 301 kişinin öldüğü madeni işleten şirketin sekiz ay önce cep telefonu mesajıyla işten çıkardığı 2 bin 831 işçinin tazminat sorunları hakkında yazılı açıklama yaptı. Madencilerin işsizlik maaşı alamadıklarını belirten Özel, Manisa Valisi tarafından tazminatlarının yatırılacağı müjdesinin verilmesine rağmen hala sorunun çözülemediğini söyledi.
"ŞİRKET TAZMİNATLARIN ÜSTÜNE YATTI"
Faciadan sonra hükümet tarafından verilen sözlerin yerine getirilmediğini, bu durumun madenci ve ailelerini zor duruma soktuğunu söyleyen Özel, "Kimsenin bu konuda mağdur edilmeyip, sahip çıkılacağı ifade edilmişti. Hükümet bunu bu şekilde kamuoyuna söylemişti. Ama gelinen noktada görüyoruz ki vicdan denilen durum ortada ne yazıkki yok. Soma Kömürleri A.Ş. bir telefon mesajıyla 2 bin 831 maden işçisini kapının önüne koyarak işsiz bıraktı. Sonra da bu işçilerimizin anaların ak sütü gibi helal olan tazminatlarının üstüne yattı. Bu işçilerin hakkı tazminatlar için devlette sessizliğini koruyarak olumlu bir adım atmadı" dedi.
"İŞÇİLERLE ALAY EDİLİYOR"
CHP'nin çabaları üzerine meclisten geçen Nisan ayında, TMSF satışından elde edilecek gelirden tazminatların öncelikle ödenmesi yönünde bir düzenlemenin geçtiğini söyleyen Özel, "İşçiler TMSF satışını beklemeye başlamıştı ki Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Manisa'ya gelmesine yakın, genel seçimlere 10 gün kala, madencileri kandırmak için tazminatlarının ödenmesine karar verilerek işçilerin kimisine onda biri, kimisine de dörtte biri olarak çok küçük miktarlar yatırılarak bir sus payı verildi. Sonra da aylık taksitler halinde ödeneceği söylendi. Seçim geçti, TMSF 'biz bir kere ödedik' şeklinde ifade ediyor. Firma da hükümette, devlette işçilerle dalga geçiyor, resmen alay ediyor. Gördüğümüz şu anki tabloda ise işten çıkarılan 2 bin 381 işçimiz birikmiş kiralarını ödeyemez, evlerine ekmek götüremez duruma geldi. Geçen Ramazan Bayramı'nda çocuklarına bayram harçlığı veremediler. İstese koskoca devlet bir dakikada bu sorun çözer. Bu işçilerin yüzü güler. Ancak facianın üzerinden 1 yıl geçti, bu işçileri kapının önüne koydular. Bunun üstünden tam 8 ay geçti, hala sorun çözülmedi. Bu hangi vicdana, hangi insafa sığar" dedi.
MECLİSE ÖNERGE DE VERDİ
Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle meclise önerge veren Özel, şu soruları sordu:
"Somalı madencilere hak ettikleri tazminatların ilk taksiti hangi tarihte ödenmiştir? 7 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde Manisa Valiliği tarafından da duyurulan ödeme ne zaman yapılmıştır? Ödenen toplam tazminat miktarı nedir? Tüm işçilere hak ettikleri tazminatın ilk taksiti ödenmiş midir? Ödenmiş ise hepsi aynı zamanda mı ödenmiştir? Ayrı dönemlerde ödeme yapılmış ise bunun nedeni nedir? Tazminatların 2'nci taksiti ne zaman ödenecektir? İkinci taksit ödemelerinin gecikmesinin nedeni nedir? Taksitle tazminat ödeme uygulamasından vazgeçilerek madencilere tazminatın tamamının ödenmesi düşünülmekte midir? Düşünülmekte ise madencilerin tazminatlarının tamamı ne zaman ödenecektir? TMSF tarafından Soma AŞ.'ye ait malların satışı tamamlamış mıdır? Tamamlanmış ise Somalı madencilerin tazminatlarının taksitle ödenmesinin sebebi nedir? Taksitle tazminat ödemesinin kamuoyuna yansımayan başka bir gerekçesi var mıdır?"

FOTOĞRAFLI