İZMİR'de çevreci avukatlar Murat Fatih Ülkü ve Senih Özay'ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'ne karşı açtığı davada, mahkeme keşif kararı aldı. İzmir 5. İdare Mahkemesi 11 Aralık'ta, tesisin yapılmak istendiği alanda keşif yapıp, bilirkişiye rapor hazırlatacak.
İzmir'de yıllardır çözüm aranan, gerek yerel yöneticiler gerekse siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinin tartışmalarına sahne olan kentin çöpünün değerlendirilip, bertaraf edileceği tesisle ilgili yerin Yamanlak Dağı etekleri olarak belirlemesinin ardından çevreci avukatlar Senih Özay ve Fatih Murat Ülkü, İzmir 5. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İki avukat, İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın metropol sınırlar içerisinde katı atık sorununun entegre bir sistemle çözümü için Karşıyaka Yamanlar'da kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin, 29 Ağustos 2014 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etti.
Avukatlar dava dilekçesinde, Çiğli Harmandalı'daki çöp deponi alanı ömrünü tamamladığı için İzmir sınırları içinde, yapılacak katı atık tesisine yer arandığını önce Torbalı Taşkesik'in gündeme geldiğini, bölgeden gelen tepkiler üzerine vazgeçildiğini vurguladı. Daha sonra bulanan Karşıyaka ilçesi Yamanlar bölgesindeki yerin de yoğun tartışmalara neden olduğunu, tepkilere rağmen bürokratik işlemler için düğmeye basıldığını belirten avukatlar Özay ve Ülkü dilekçelerinde "Çöp tesisi yer seçimi çok önemlidir. Bu konuda, katı atık (çöp) tesisinin ilgilendirdiği tüm bilim disiplinlerinde katı atık-çöp konusunda uzmanlık gerektiren teknik disiplin dışında, halk sağlığı, çevre, jeoloji, yeraltı suları, tarım, bitki örtüsü (flora), hayvan çeşitliliği (fauna), arkeoloji vb. ilgili tüm bilim disiplinlerinde uzman üniversite, meslek odaları ve benzeri kurum ve kuruluşlardan görüş alınması ve konunun doyurucu biçimde tartışılmasının gerektiği açıktır. Oysa, dava konusu işlem ile yer seçimi uygun bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine katı atık çöp tesisi kurulması kararı, adeta kamuoyundan gizlenen bir süreç sonunda alınmıştır. Karşıyaka gibi 300 bini aşkın çok yoğun bir nüfusun yaşadığı ilçenin kent merkezine 10 dakikalık bir mesafedeki alanın katı atık (çöp) tesisi alanı olarak seçilmesinin, ilgili bilim disiplinlerinin ve kamuoyunun tartışmasına açılmadan karara bağlanması kabul edilemez" dedi.
Avukat Özay ve Ülkü, Karşıyaka ve İzmir'de yaşayanları doğrudan etkileyeceğini ve zarar vereceğini öne sürdükleri bu projeyle ilgili tartışmaların kısır siyasi polemiklerin içine hapsedildiğini savunarak, "Önemli zararlar vereceği konusunda bilimsel rapor ve ciddi kuşkular bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine yapılması planlanan katı atık (çöp) tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin kararın iptalini talep etmek gerekmiştir" dedi. İzmir 5. İdare Mahkemesi, son duruşmada tesisin kurulacağı yerde keşif yapılmasına karar verdi.
Davayı açan avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, "Karşıyaka-Yamanlar bölgesinde yapılacak çöplük ile ilgili yer seçimi yanlış yapıldı. İnsan salığına ve çevreye zararlı bulduğumuz için bu davayı açtık. Davaya yöre halkı ile İzmir Barosu ve fotoğraf sanatçıları da müdahil oldu. Mahkeme olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi. Çevre mühendisi, hidrojeolog, jeoloji ve inşaat mühendisi, halk salığı akademisyenleri yer seçiminin uygun olup olmadığı konusunda rapor düzenleyecek. Başından beri hep diyoruz; Karşıyaka-Yamanlar'a yapılacak çöplük ile ilgili karar, ilgili bilim adamlarından, uzman üniversite ve meslek kuruluşları tarafından tartışılmadan, adeta kamuoyundan gizlenerek alınamaz" dedi.
Çevreci avukatlar Ülkü ve Özay şunları söyledi:
"Karşıyaka Yamanlar'a yapılacak çöplük, kentin su havzalarına, özel ekolojik nitelikleri olan bölgeye zarar verecek. Rüzgar etkisiyle tüm İzmir'de koku ve hava kirliliği yaratacak. Bilindiği üzere, Karşıyaka Yamanlar bölgesine yapılmak istenen katı atık tesisi ile ilgili, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından bir rapor hazırlanmıştır. Bu raporda 'Karşıyaka Yamanlar bölgesinin, katı atık tesisi için uygun bir yer olmadığı', 'Yamanlar bölgesinde kurulacak bir katı atık tesisinin, İzmir körfezine kadar ulaşan 2 adet alt su havzasını etkileyeceği' ve 'İzmir ili için hazırlanacak olan katı atık tesisinin Yamanlar bölgesinde planlanmasının şehircilik uygulamaları ile uyumsuz olduğu' belirtilmiştir. İzmir'in önemli bir ekolojik bölgesine ağır zarar vereceği düşünüldüğünde, katı atık tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin yanlış olduğu açıktır. Karşıyaka ve İzmir'de yaşayan yurttaşlarımızı doğrudan etkileyecek ve zarar verecek bu proje ile ilgili tartışmalar, ne yazık ki kısır siyasi polemiklerin içine hapsedilmiş, sonrasında da son derece bilinçli bir tercihle unutulmaya terk edilmiş görünmektedir. Bu nedenle, önemli zararlar vereceği konusunda bilimsel rapor ve ciddi kuşkular bulunan Karşıyaka- Yamanlar bölgesine yapılması planlanan katı atık tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin kararın iptali için açtığımız ve yöreden yurttaşların, İzmir Barosu'nun, fotoğraf sanatçılarının müdahil oldukları davada mahkeme 11 Aralık'ta keşif ve bilirkişi incelemesi yapacaktır."

FOTOĞRAFLI