Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, son üç gündür meydana gelen yağışların hasat zamanı olması sebebiyle bazı ürünlere zarar verdiğini belirterek, “2015 yılının sıkıntılı ve stresli mevsimi devam ediyor. Ağustos ayında son üç gündür yağan yağışlar, hasat zamanı olması münasebetiyle tabii ki ürüne zarar verdi” dedi.
Aşırı sıcakların ardından gelen yoğun yağışlar buğday hasadını etkiledi. Bunun yanında olgunlaşmış meyve sebzeye de zarar veren yağışlar üreticiyi mağdur ediyor. Başkan Buluşan, havaların aşırı sıcakken biranda gelen yağışların hem üreticiyi de ürünü de olumsuz etkilediğini ifade etti. Bilinçli tarım yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Buluşan, “Aynı günde iki mevsimi birden yaşıyoruz. Bu nedenle artık çok planlı ve bilinçli tarım yapmamız gerekiyor. Meyve ve sebzede mecburen ilaçlama yapmak durumundayız. Mantar hastalığı gibi birçok hastalık yağmurla beraber geliyor. Kaldı ki ilaç maliyetlerimiz çok ağır. Yaklaşık seçimden bu yana bizim sektörde adeta dal kıpırdamıyor. Satış yok pazarlama yok üretici bu sene mağdur” dedi.
“FAZLA YAĞIŞ BUĞDAYIN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR”
Son üç günlük yağışların buğdayı fazla zarara sokmadığını dile getiren Başkan Buluşan, “Yaz ortasında hasat zamanı gelen yağış sıkıntı çıkartıyor. Buğday yağışlı havada biçilemiyor. Havanın biran önce açılmasını ümit ediyoruz. Yağışlar devam ettiği takdirde üründe kalite düşer, kararma meydana gelir" diye belirtti.
"YAĞIŞLA BİRLİKTE HASTALIKTA GELİYOR"
Yağışlarla birlikte gelen hastalıkların üreticiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan Buluşan, “Bilinçli üreticiler olmak zorundayız. Yağışlarla birlikte gelen çeşitli hastalıklar var özellikle mantar hastalığını çok sık görmekteyiz. Üreticiler ürünlerini hastalıklardan korumak için örtü altı uygulamasını yapıyor ve böylelikle ürünlerdeki zarar minimum seviyelerde oluyor” şeklinde konuştu.