Öykü Altuntaş / İstanbul, 29 Eylül () - Uluslararası derecelendirme şirketi Standard & Poor’s, raporunda Türkiye’nin küresel likidite, borç seviyelerinin düşme riski ve Çin ekonomisinin yavaşlamasının içeren toplam etkiden en çok etkilenebilecek ülkeler arasında yer aldığını açıkladı.

Raporda gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını etkileyebilecek, "Fed Riski”, “ Borç Seviyelerinin Düşme Riski” ve “Çin Riski”nden oluşan üç anahtar başlık tespit edildi.

Standard & Poor’s küresel trendlerdeki olumsuz gelişmelerin gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına etkilerini inceleyen bir rapor yayınladı. Bu rapor, gelişmekte olan 22 ülke piyasasını inceleyerek, bu ülkelerin üç temel riskten etkilenme durumunu değerlendirdi.

Raporda ayrıca, bu üç riskin bir araya gelmesi durumunda en az ve en çok etkilenebilecek gelişmekte olan ülke piyasalarına işaret edildi.

"Fed riski" piyasaları gelişmiş ekonomilere hızla yönlendirebilir

"Fed Riski”ne göre, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmesi sonucunda küresel likiditede bir düşüş yaşanabilir, bu da sermayenin gelişmekte olan piyasalardan gelişmiş ekonomilere hızlandırılmış şekilde yönlendirilmesine yol açabilir.

“Borç Seviyelerinin Düşme Riski” ise, bankacılık sisteminde ve varlık fiyatlarındaki yurtiçi kredi çözülmesinin aşırı boyutlara ulaşmasına işaret ediyor. Son yıllarda bankacılık sisteminde ve varlık fiyatlarındaki gelişen aşırı yurtiçi kredi çözülmesi ise “Borç Seviyelerinin Düşme Riski” diye adlandırılıyor.

"Çin Riski" global ticaret ortaklarına zarar verebilir

Rapora göre, son yıllarda küresel ekonomide alarm zilleri çaldıran ekonomisi ve büyümedeki belirgin yavaşlama da ana risklerden. "Çin Riski" olarak adlandırılan bu durum, dünya çapındaki ticaret ortaklarına zarar verebilir.

Raporun işaret ettiği üç riski içeren toplam etkiden en çok etkilenebilecek ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Venezuela, Arjantin, Kolombiya ve Peru’nun da risk altındaki ülkelerden sayıldığı rapora göre, Meksika, Polonya ve Filipinler en az risk görülen ülkeler.