ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) çiçeklenme döneminde meyve oluşumunu engelleyen ve verimini azaltan 'çiçek tripsi' zararlısının popülasyonunu azaltarak zirai ilaç kullanımını önüne geçilmesi amacıyla çalışma başlattı.
SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, özellikle seralardaki meyvelerin çiçek tripsi zararlısının etkilerine maruz kaldığını belirterek, çiçek tripslerinin ekonomik olarak sektöre büyük zararlar verdiğine işaret etti. Tripslerin özellikle ilk tomurcuklarını yediği meyvelerin daha gelişmeden kuruduğunu aktaran Prof. Dr. Karaca, kimyasal yerine üretilen mikroorganizmalarla tripslerin popülasyonlarını azaltmayı ve etkilerini yok etmeyi hedeflediklerini vurguladı.
İNGİLTERE İLE ORTAK YÜRÜTÜLÜYOR
Tripslerin çok önemli zararlılar olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karaca, "Üreticilerimiz ekonomik kaygılar sebebiyle bazı seralarda 3 günde bir, haftada bir kimyasal kullanıyor. Biz de İngiltere ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışma sonrasında bu zararlının zararlarını yok edici bazı önlemler almak için bazı adımlar atıyoruz. İngiliz ortaklarımız bize bu zararlıya karşı kullanılacak mikroorganizmaları üreterek gönderdi. Biz de önümüzdeki dönemden itibaren bunu kullanmaya başlayacağız. 1 yıl içerisinde ilk verilerimizi alacağız. Bunun ne derece etkili olup olmadığını, bunun kimyasal bir savaşın yerine geçip geçmediğini hep birlikte test edeceğiz" diye konuştu.
SAĞLIK AÇISINDAN DAHA KALİTELİ
Meyvelerin çiçek dönemlerindeyken bu zararlıyla baş başa kaldığında aşırı bir ilaç kullanımına maruz bırakıldığını aktaran Prof. Dr. İsmail Karaca, şöyle dedi:
"Ürünlerin direkt olarak bu kimyasallara maruz kalması hem sağlık açısından hem çevresel faktörler açısından çok uygun değil. Diğer bir yandan da büyük ekonomik kayıplar mevcut. Bu uygulama başarılı olduğu takdirde üreticilerimiz daha sağlıklı daha uygun bir üretime geçmiş olacak. Mikroorganizmalar ve doğal düşmanlarla mücadele ederek ilaçlı savaşımın yerine alternatif bir mücadele yöntemi geliştirmiş olacağız. İnsanlara ve doğaya yararlı bir iş yapacağımıza inanıyoruz."

FOTOĞRAFLI