Nar suyunun genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruduğunu ifade eden Uslu, damar tıkanıklıklarını geriletme ve tansiyon düşürücü etkilerinin de bulunduğunu vurguladı.

NARIN MUCİZEVİ FAYDALARI
Nar her derde deva...
Uzmanlar Türkiye'de nar kabuğunun hemen hemen hiç tüketilmediğine dikkati çekerek: "Narın kabuğu, meyvesi yendikten ya da suyu sıkıldıktan sonra çöpe atılmaktadır. Çin'de son yıllarda yapılan araştırmalar, narın kabuğunun, suyuna göre daha fazla oranda değerli bileşikler içerdiğini göstermektedir. Suyu adeta ilaç gibi sağlığımıza faydalı olan narın kabuğu, suyundan daha değerli bileşikler içermektedir. Nar kabuğu içinde bulunan ellagik asit, başta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanser türlerini hem önleyici hem de iyileştirici faydalar sağlamaktadır."
Nar kabuğu, çay olarak tüketilebilir.

Araştırmaların, nar kabuğunun kötü huylu kolesterolü azalttığı, beta hücrelerini artırarak diyabetli hastalara, kalp ve damar hastalarına suyuna göre çok daha önemli faydalar sağladığını gösterdiğini aktaran uzmanlar, "Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, antimutajen ve antikanser özelliklere sahiptir. Çalışmalar meme, yemek borusu, cilt, bağırsak, prostat ve pankreas kanserlerinde antikanser özelliğini göstermiştir" dedi.

HANGİ BİTKİ HANGİ KANSERE İYİ GELİYOR?
Uzmanlar, nar kabuğunun tüketilme yöntemine ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Gölgede veya 40-50 dereceyi geçmeyecek ortamlarda kurutulan nar kabukları daha sonra ufalanmalıdır. 100 gram kaynamış suya, 2 gram nar kabuğu atarak, yaklaşık 10 dakika kaynatıp suyu her gün çay olarak tüketilebilir. Böylece başta kanser, kalp ve şeker hastalıkları olmak üzere pek çok hastalıktan kendimizi korumuş oluruz. Kurutulmuş ve parçalanmış nar kabuklarını, kahve çekme makinesinde toz haline getirip, bir çay ya da kahve kaşığı tozu salata, peynir gibi gıdalarla da tüketebiliriz."

KIRMIZI MEYVELER KANSERDEN KORUYOR!
Kiraz, böğürtlen, çilek...
Özellikle şeker hastalarına, beta hücrelerini artıracak nar kabuğu tozunu tüketmeye özel çaba göstermeleri tavsiyesinde bulunan uzmanlar, "Genelde tüm meyvelerde olduğu gibi narın da en değerli yeri kabuğudur. Bir ilaç gibi içtiğimiz nar suyundan arta kalan kabukları da asla atmayalım ve başta kanser, şeker ve kalp rahatsızlığı olmak üzere hemen hemen tüm hastalıklardan korunalım" diye konuştu. Nar ve Cilt Bakımı Narın cilde faydalarından yararlanmak istiyorsanız nar suyu içebilir, nar yiyebilir, nar çekirdeği yağı kullanabilir veya nar içeren kozmetik ürünleri kullanabilirsiniz. İlk 3 yöntem narda bulunan tüm besin ögelerinden faydalanmak adına tercih edilebilir. Kozmetik ürünler ise narın bulunmadığı aylarda kullanılabilir.

Narın cilde faydalarını 3 ana başlıkta toplayabiliriz.

Sivilceler: Çoğunlukla cilt yüzeyinde bakteri birikimi, sindirim sorunları ve hormonal dengesizlikler yüzünden ortaya çıkan sivilceler nar ile azaltılabilir. Narın sivilce oluşumunu azaltma etkisi sindirimi düzenlemesi, antioksidan etkisiyle toksinlerin cilde verdiği hasarı azaltması ve kan dolaşımını arttırmasından ileri gelmektedir. Mevcut sivilceler içinse bir miktar nar suyunu pamukla sivilcelerin üzerine daha hızlı kurumalarını sağlayabilirsiniz. Nar suyunun bir diğer faydası sivilceler geçtikten sonra cilt yüzeyinden oluşan lekelerin görünümümü oldukça hafifletmesidir.

Anti Aging: Nar suyu yaşlanmanın cilt üzerindeki olumsuz etkilerini önemli oranda azaltır. Bunun nedeni, narın cilt sağlığı ve yeni cilt hücresi üretimi için gereken neredeyse tüm antioksidanları içermesidir. Nar suyu kolajen ve elastik üretimini arttırarak cildin sıkılaşmasına yardımcı olur ve kırışıklıkların görünümünü hafifletir.

Yaralar: Nar çekirdeği eski çaylardan günümüze yaraları iyileştirmek için kullanılan doğal bir üründür. Aynı zamanda cildi etkileyen enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve yaranın iyileştikten sonra ciltte kalan izini önemli oranda
azaltır.

Nar Cilt İçin Neden Faydalı?
Nar çekirdeğinin ve suyunun cilt bakımında bu kadar popüler olmasının başlıca nedeni çok iyi bir antioksidan kaynağı olmasıdır. Ayrıca B5 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bu sayede cildi tahrip eden serbest radikalleri nötralize ederek cildi korur. Nar çekirdeği yağı yeni cilt hücresi üretimini destekleyen ellagic asit, punicic asit ve omega 5 yağ asitleri içermektedir. Tüm bu bileşenler yaşlanmanın etkilerini önemli oranda yavaşlatır ve cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.

Nar İçeren Bakım Kremleri
Bulabilirseniz %100 doğal nar çekirdeği yağı kullanmanızı öneririm. Ancak nar çekirdeği yağı bulamazsanız en azından nar çekirdeği özü içeren bakım kremlerinden kullanabilirsiniz. Bu kremlerin üretiminde kullanılan nar çekirdeği özü çok fazla işlemden geçtiği için özelliğini büyük oranda yitirir ama hiç yoktan iyidir. Taze narla cilt bakımı yapmak içinse 1 adet büyük narın kabuğunu temizleyin ve geri kalan çekirdekli bölümü miksere atarak yoğun bir sıvı kıvamına gelinceye kadar makineyi çalıştırın. Daha sonra sıvı narı boyun bölgesi de dahil olmak üzere tüm yüzünüze yayın. 20-25 dakika kadar kurumasını bekledikten sonra ılık suyla yüzünüzü temizleyebilirsiniz. Narın cildinize faydasını gösterebilmesi için en az 2-3 hafta bu uygulamayı 2-3 günde bir tekrar edin.

HABER7