Ordu’da yüksek derece sıcakta çalışan demirci ustaları, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutarken zorlandıklarını ancak buna rağmen işlerini severek yaptıklarını söylediler.
Ramazan ayının başlaması ile birlikte oruçlar tutulurken, çalışanlar da işlerine devam ediyor. Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi, saatlerin uzunluğu ve hava sıcakları vatandaşı olumsuz etkiliyor. Ramazan ayı ile birlikte ağır ve sıcak işlerde çalışanların yükü de bir kat daha artıyor. Bunlardan biri de yüksek dereceli ateş önünde çalışmakta olan demirci ustaları. Hava sıcaklığının bazı günler 25-30 dereceleri bulduğu ve nemin etkili olduğu Ordu’da demirci ustaları yüksek sıcaklıklar önünde hem orucunu tutmaya hem de çalışmaya devam ediyor. Yüksek sıcaklıklar altında çalışarak orucunu eda eden demirci ustaları zorlansalar da işlerini severek yaptıklarını söylediler.
"BİR NEVİ ATEŞLE ORUCUN KARDEŞLİĞİNİ ORTAYA KOYUYORUZ"
Ordu’nun Altınordu ilçesi Yeni Mahalle’de demir ustalığı yapan 31 yaşındaki Samet Güner, sıcaklar ve oruç bünyesini yorsa da mesleğini severek yaptığını belirtti. Demircilikte yaz aylarının kış aylarına göre daha yorucu olduğunu ifade eden Güner, artan sıcaklar ve ateş önünde çalışmanın sonucu olarak orucu ateş önünde tuttuklarını belirtti. İş ne kadar zor olursa olsun baba mesleğini yaptığı ve orucunu tuttuğu için mutlu olduğunu dile getiren Güner, "Mesleğimizi seviyoruz. Sıcaklar biraz yorsa da yazları kış mevsimine göre daha zor ve daha yorucu oluyor ancak katlanıyoruz, çünkü işimizi seviyoruz. Ramazan ayı gelmeden önce ne yapacağımız konusunda kasveti üstümüze çöküyor. Acaba zor olur mu, çok zorlanır mıyız gibi şeyler olsa da bu her sene olan bir şey. Kendimizi sıcaklara göre hazırlıyoruz, işimizi yapıyoruz. Allah’ta sabrını veriyor. İlk birkaç gün zorlansak bile mesleğimiz bu, bu sebeple çalışma saatlerimizi biraz daha rahat tutuyoruz. Bin derecelere varan sıcaklar karşısında bir nevi ateşle orucun kardeşliğini göstermiş oluyoruz" dedi.
"İNSAN DAHA ÇOK SUSUYOR"
Samet Güner’in yanında çalışan ve ustanın kalfalığını yürüten 22 yaşındaki Selahattin Karaağaç ise, tek sıkıntılarının susuzluk olduğunu belirterek, "Bu iş yerinde 4 senedir çalışıyorum. Ramazan’da sıcak olması zor oluyor. İnsan daha çok susuyor ve bünyesi zayıflıyor. Bunun dışında çok bir zorluğu yok" diye konuştu.