Özel Kozan Ortadoğu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Emin Sarıoğlu, gebelik sırasında genelde sağ tarafta anne böbreğinde genişleme olduğunu, bu durumda da anne adayının düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Op.Dr. Sarıoğlu, hastanelerine düzenli olarak Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Hüseyin Kunter Tatar’a kontrole gelen anne Ümmü Gülsüm İnan’a gebeliğinin 31. haftasında, annenin böbreğini koruma amaçlı stent takıldığını belirterek, “Gebelik sırasında idrar yollarındaki darlıklara, enfeksiyonlara, taşlara ve bebeğin yerleşimine bağlı olarak böbreklerde genişleme (hidronefroz) olması normaldir. Ancak Ümmü Hanımda yaptığımız takip sonrası bu genişlemenin belirli bir seviyenin üzerine çıktığını gördük. Bu durumda annenin böbreğini koruma amacıyla operasyon kararı alarak idrar kesesi arasına idrar akımını kolaylaştıran double j stent konuldu” şeklinde konuştu.
Op.Dr. Emin Sarıoğlu anne adayının 2 ay sonra Özel Kozan Ortadoğu Hastanesi’nde sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini takılan stentin de doğum sonrasında çıkartıldığını belirterek, “Gebelikte böbrek genişlemesi tanısı ultrason ile konulabilmektedir. Eğer böbreklerde aşırı bir genişleme yoksa veya hastanın şikayeti az düzeyde ise sadece düzenli kontrol öneriyoruz. Ancak bulantı ve ağrı şikayetleri çok fazla ise annenin ve bebeğinin sağlığı için mutlaka müdahale edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Anne Ümmü Gülsüm İnan da, “Sağlık her şeyden önemli. Adana merkeze gitmeden Kozan ilçemizde tedavi oldum. Sağlığıma kavuşmamda başta Op. Dr. Emin Sarıoğlu ve Özel Kozan Ortadoğu Hastanesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.