Erhan TEKTEN/İSTANBUL, () 17 Ağustos Marmara Depremi'nde Gölcük'te göçüğün altından çıkardığı yaralı eşi Fatma Özden'i ambulansa koyduktan sonra bir daha haber alamayan Ahmet Özden, 15 sene sonra eşini Kilyos'taki kimsesizler mezarlığında buldu.
Yaklaşık 9 aydır cenazeyi bürokratik işlemler ve parasızlıktan dolayı alamayan Özden'e CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, sahip çıktı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşen Hürriyet, cenazenin kısa sürede mezardan çıkartılması için Özden'e yardım etti.
Saat 11.00'da Kilyos Mezarlığına Özden ve CHP'li vekil beraber geldi. Cenaze yaklaşık yarım saatlık bir çalışma sonucunda mezardan çıkartılarak cenaze aracına kondu. Özden eşinin cenazesini memleketi Sinop Boyabat'a götürdü.
Mezarlığın açılması sırasında konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, 1 hafta sonunda sonuca ulaştıklarını söyledi. Hürriyet, "Ahmet Bey ile hemen bağlantıya geçtik. Ne yapabiliriz diye hemen ertesi günü, Kocaeli başsavcımızla görüştük. O da İstanbul Başsavcılığı ile görüşmeler yaptı. Bu işin en kısa sürede çözülmesi için devreye girdi. Akabinde de daha haftası dolmadan bir haber geldi. 'Hiç DNA testine bile gerek olmadan alabilirsiniz.' Zaten kanıtlanmış eşi olduğu, elinde her türlü belgesi var. Fotoğrafı var. Rahatlıkla kanıtlanabiliyor. Bugün de verilen karar üzerine mezarlık da açıldı. Ve kendisine de teslim edildi" dedi.
Cenazeyi alan Özden ise, "16 sene bitti işte. Çocuklar rüya görüyordu. Ben de görüyordum. 'Beni buradan alın' diye. Vekilimizin, devletimizin sayesinde kavuştuk. Götürüyoruz." şeklinde konuştu. Özden eşi Sinop Boyabat'ta toprağa verecek

OLAYIN GEÇMİŞİ
Depremde çalıştığı tuğla fabrikasında fırının yıkılmasıyla göcüğün altında kalan Fatma Özden'i eşi ve çevredeki vatandaşlar göçükten çıkarttı. Özden diğer yaralılarla birlikte ambulansa kondu. Eşinin içinde bulduğu ambulansı araçla takip etmeye başlayan Özden İstanbul il sınırları içinde panikle ambulansı kaybetti. İstanbul'da hastane hastane dolaşarak eşini arayan Özden, eşini bulamadı. Ahmet Özden daha sonra 5 çocuğunu da alarak Sinop'a döndü.

ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ MORG GÖREVLİLERİ TANIDI
Ölü ya da diri eşini arayan acılı koca bir çok kez ulusal medyada haber oldu. Özden'in hikayesini, geçen sene tesadüfen eski gazetelerde göre Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgu görevlileri, önce Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi verdi ve fotoğrafları da yayınlanan yaralının Kilyos'taki kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü ifade etti. Ahmet Özden'i bundan önce yapmış olduğu kayıp başvurusu kayıtlarından bulan polis ekipleri de ona Sinop'ta ulaşarak gelişmeyi bildirdi. Hastaneye giden Ahmet Özden, oradaki morg görevlilerinin de kendisine gömülmeden önce eşinin çekilen fotoğrafını gösterince 15 sene akabinde eşinin izini buldu. Eşinin hastanede 3 gün kaldıktan sonra öldüğünü, 20 gün morgda kaldıktan sonra da gömüldüğünü öğrenen Ahmet Özden, Kilyos'taki kimsesizler mezarlığındaki hastane görevlilerinin verdiği 752 numaralı kabri de buldu. Özden yapmış olduğu tüm girişimlere karşın bürokrakit engeller ve maddi imkansızlıklar sebebiyle cenazeyi memleketi Sinop'a götürememişti.
(FOTOĞRAF)