Tolga YILDIRIM/ ANTALYA, () - GENÇLİK ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Herkesin karşılıklı olarak birbirine destek olduğu, hatalar olduğu zaman açık açık müzakere ettiği, konuştuğu, değerlendirdiği ve o hataların bir daha olmaması için çaba gösterdiği ortamda biz hem futbolumuza hem hakem camiamıza hem de futbolcularımıza hizmet etmiş oluruz” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Antalya’da düzenlenen Merkez Hakem Kurulu (MHK) Kış Semineri’nde kokart törenine katıldı. Futbolun dünyada 480 milyar dolar, Türkiye’de de 1.5 milyar dolar ekonomiye sahip olduğunu dile getiren Bakan Kılıç, sporda en çok konuşulan branşın futbol olduğunu, diğer branşlara da destek vereceklerini dile getirdi. Futbolda karşı karşıya olunan sorunlarla ilgili açık, doğru ve dürüst müzakere yapılması gerektiğini vurgulayan Bakan Kılıç, “Gerçek anlamda hedeflerimizi önümüze koyarsak yapmamız gerekenleri açıklık ve dürüstlükle konuşarak, başkalarının bize zorla yaptırmasından önce kendimiz bunları yapmalıyız. Finansal fair-play kriterleri içerisinde UEFA kuralları çerçevesinde almamız gereken zorunluluklar olacak. O zorunluluklar bize gelmeden önce biz kendi kendimize evimizin içindeki düzeni almamız gerekiyor. Bunu yaparsak kendi anlamdaki sporu ve başarımızı ciddi noktaya taşırız” dedi.
SÖYLEMLERLE ÇÖZÜM BULUNAMAZ
Futbol sahalarında futbolcuların, hakemlerin hata yapılabileceğini aktaran Bakan Kılıç, "sadece hakem hatasından dolayı maçı kaybettik, berabere kaldık, istediğimiz sonucu alamadık, hakem şöyle yaptı" söylemleri ile gerçek çözümün bulunamayacağını kaydetti. Bakan Kılıç, "İnsan olması, yoğun bir stres altında çalışıyor olması nedeniyle hakemlerimiz tabi hata yapacaktır. Ben hiçbir hakemimizin böyle bir tutum içerisinde olduğunu düşünmüyorum. Kasıtlı hata diye bir şey yoktur. Kasıt varsa işin içerisinde o hata değildir, art niyettir. Ben hiçbir hakemimizin art niyetli olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
YÜZDE YÜZ YERİNDELİK ARAMAK HAKSIZLIK
Maç bittikten sonra müzakereyi yapanların televizyon ekranlarında aynı sonuca varamadığını anlatan Bakan Kılıç, hakemlerin yoğun baskı, stres altında anında vermesi gereken kararda yüzde yüz yerindelik aramanın haksızlık olduğunu söyledi. Bakan Kılıç, "Biz açık ve seçik olarak şunu söylemeliyiz hakemler bizimdir. Hatası ile doğrusuyla bizimdir. Kendilerini daha fazla geliştirmeleri için uluslararası alanda yerlerini daha sağlamlaştırmaları için onlara destek vermeliyiz. Çünkü kaliteyi hem futbolcu, hem teknik açıdan, hem kulüp ve hakem açısından artırırsak dünyada o zaman futbolumuzun marka değerini artırmış oluruz” dedi.
Hakemlerin bazen çok zor, hiç kimsenin beklemediği kararı vermek zorunda olacağını belirten Bakan Kılıç, o kararın doğru ve gerçek olması halinde futbol camiasının futbolu yönetenlerin ve futbolun içerisinde olan herkesin hakemin arkasına durması gerektiğini vurguladı. Seminerde hakemlerle bir arada olan futbol camiasının, hakemlerin çalışmalarında diyaloglarında fikir alış verişini en üst seviyeye taşıyacağını aktaran Bakan Kılıç, şunları söyledi: "Biz bir hatayla, eksikle karşılaştığımız zaman o eksikle karşılaştığımız kişiyse kişiyle, kurumsa gidip kurumla konuşuyoruz. Yaşanan olaylardan sonra herkes kendini özeleştiri yapıyor. Bu öz eleştiri karşılıklı saygı içerisinde yapalım. Birbirimizle açık konuşalım. Karşımızdaki de konuşabilecek durumda ama bu konuşmalar basın üzerinden olmayacak. Bu konuşmalar gerekli kurullar gerekli toplantıda olacak. Basın üzerinden birbirinize cevap vermeye başladığınız zaman işin rengi değişiyor. İşin içine cevap verme değil polemik giriyor. Öyle deyip demediğini sormak çok mu zor? Git sor art niyetin olmadığı yerlerde ben her sorunun her yanlış anlaşılmanın aşılabileceğini düşünüyorum."
EMPATİ KURUN
Bakan Kılıç, futbolculara seslenip şunları söyledi: "Futbolcu kardeşlerim bana darılmasın. Sarı kartın verildiği hareket vardı. Hakemi aldatmaya yönelik hareket. Futbolcu kardeşlerimiz de kendilerini eleştirmeli. Onlar da destek olmalı. Bazı kullanılan kelimeler sahada görmek istemediğimiz hareketler. Onlar da yoğun bir tempo içerisinde stres altında. Şimdi de sizden o empatiyi kurmanızı istiyorum hakim olarak. Bazen istenmeyen hareketler ve kelimeler olabiliyor. Siz tabi ki kurallar çerçevesinde onlara karşılık verilmesi gerekeni yapıyorsunuz. Futbolcu kardeşlerimizin de büyük sorumlulukları var örnek olmalı." 
Bakan Akif Çağatay Kılıç konuşmasını şöyle tamamladı: "Herkesin karşılıklı olarak birbirine destek olduğu, hatalar olduğu zaman açık açık müzakere ettiği, konuştuğu, değerlendirdiği ve o hataların bir daha olmaması için çaba gösterdiği ortamda biz hem futbolumuza hem hakem camiamıza hem de futbolcularımıza hizmet etmiş oluruz. Bütün bunları yaptığımız zaman da Türk futboluna ve Türk sporuna hizmet edip uluslararası alanda daha fazla başarının gelmesini sağlarız. Bir birinize karşı olan davranışta dikkatli olun hakemlerimize karşı olan eleştirinizi yapılması gereken kurallar içinde yapalım. Bunun dışındaki eleştiriler bizi yanlış yerlere götürür. Maçın heyecanı ile doğrudan yapılan açıklamalar sonradan pişmanlık hissedeceğiniz sözlerden oluşabilir. Ondan sonra ağızdan çıktığı için o sözü geri almak zordur. Hakemlerimizin de ne kadar zor bir görev ifa ettiğini, onların da bazı konularda desteklenmesi gerektiğini bildiğimiz zaman ve bu desteği verdiğimiz zaman daha başarılı olacağımıza inanıyorum."
FIFA KOKART’LARI TAKILDI
Konuşmaların ardından düzenlenen törende Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 2015 yılında FIFA Kokart’ı taşıyacak hakemlerden Cüneyt Çakır'a Kokart’ını taktı. Tören de Hüseyin Göçek'e Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Abdurrahman Arıcı, Halis Özkahya'ya TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Tolga Özkalfa'ya Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Barış Şimşek'e TFF 2’nci Başkanvekili Mehmet Baykan, Mete Kalkavan'a TFF 1’inci Başkanvekili Servet Yardımcı, Ali Palabıyık'a da Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ Kokart’ını taktı.

FOTOĞRAFLI