Antalyalı gazeteciler Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin "Medya Köprüsü Projesi" kapsamında Nürnbergli gazetecilerle bir araya geldi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin önderliğinde hazırlanan ve Nürnberg Gazeteciler Cemiyeti, Akdeniz Üniversitesi, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Antalya Valiliği iştiraki ile hazırlanan "Medya Köprüsü Projesi" kapsamında Antalyalı gazeteciler, Almanya’nın Nürnberg kentini ziyaret etti. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Adnan Taraşlı, Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı İsa Yıldırım, Basın İlan Kurumu Antalya İl Müdürü Nedim Engin, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Gaye Coşkun ve yaklaşık 20 kişilik gazetecinin katıldığı ziyarette iki ülkenin gazetecileri bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.
Altı günlük program kapsamında Antalyalı gazeteciler, Nürnberg ve Regensburg tarihi yerlerini ziyaret etti. Regensburg’un en yüksek tirajlı yerel gazetesi olan Mittelbayerische Zeitung’u da ziyaret eden gazetecilere, Mittelbayerische Zeitung Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Manfred Sauerer tarafından bölgedeki gazeteler hakkında bilgiler verildi. Bölgede 4 yerel gazete olduğunu ifade eden Sauerer, vatandaşların gazeteleri çok sıkı takip ettiğini belirtti. İnternet üzerinden de yayın yaptıklarını kaydeden Sauerer, "Çok fazla internet gazetesi takip edildiği için internet gazetesi de oluşturduk. Onun için ayrı bir editör grubumuz var. Önceleri internet gazetemiz ücretsizdi ancak çok fazla okununca son birkaç haftadır ücretli hale getirdik" dedi.
Sosyal medyayı çok etkin bir şekilde kullandıklarını da ifade eden Manfred Sauerer, yerel, bölgesel ve ulusal yayın yaptıklarını ifade etti. 115 bin nüfuslu bölgede 100 bin abonelerinin olduğunun altını çizen Sauerer, "550 çalışanımız var ve burada abonelik sistemi devam ediyor. Her sabah insanlar kapılarında gazete görmek istiyor. Gazetemiz her sabah 100 bin abonemizin evine kadar gidiyor" diye konuştu.
OLAYLAR GAZETECİLERE SMS İLE BİLDİRİLİYOR
Ziyaretin ardından gazeteciler, Tuna Nehri’nde tekne turu yaptı. Orta Frankonya Eyaleti Emniyet Müdürlüğü’nü de ziyaret eden gazetecilere Orta Frankonya Eyaleti Emniyet Genel Müdürü Elke Schönweib tarafından kentin genel güvenliği hakkında bilgiler verildi. Gazetecilerin bölgede olan asayiş ve adli olaylarla ilgili bilgilendirilmesine önem verdiklerini belirten Schönweib, "Herhangi bir yerde bir kaza ya da asayiş olayı meydana geldiğinde telefon numaraları bizlerde kayıtlı olan gazetecilere sms göndererek olayı haberdar ediyoruz" dedi. Olay yerine giden gazetecinin doğru bilgiyi almasını kolaylaştırmak için emniyet müdürlüğü basın biriminden bir görevlinin olay yerine giderek durumu kontrol ettiğini de belirten Schönweib, insan haklarının ve özel hayatın gizliliğinin esas olduğunu ve bu konuda hiçbir şekilde taviz verilmediğini söyledi.
Adolf Hitler’in hayatından kesitlerin olduğu ve Nazi dönemi dokümanlarının sergilendiği müze ziyaretinde Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Siegfried Zelnhefer, Nazi dönemini anlattı. 2.Dünya Savaşı’nda kaydedilen görüntülerin de seyredildiği müzede Nazi dönemi binaları da gezildi.
BORCU OLMAYAN TEK EYALET
Bölgeyi ziyarete gelen Antalyalı ve Nürnbergli gazeteciler için Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Markus Söder bir resepsiyon düzenledi. Resepsiyonda davetlilere eyalet hakkında bilgiler veren Söder, 50 milyar Euro’luk bir bütçeden sorumlu olduğunu ifade etti. Borçlu olmayan tek Alman eyaleti olduklarını da belirten Söder, "50 Milyar Euro’luk eyalet bütçesinden sorumluyum. Bavyera borcu olmayan tek eyalettir. Tarihi kale ve bir çok önemli yer bizim idaremizdedir. Buraların bizim idaremizde olması 1930’lu yıllarda Hitler’e kafa tutacak kadar cesur maliye memurlarına borçluyuz. Münih ve bölgesine destek verilmesinden yanayım. Münih Belediyesi’ne her yıl 4 Milyar Euro destek veriyoruz" ifadelerini kullandı. İnternet ve teknolojik yatırıma önem verdiklerini de ifade eden Söder, "Biz internet ağının gelişimi için çok harcama yapıyoruz. Almanya 2 Milyar Euro harcama yapıyor biz 1 buçuk Milyar Euro harcıyoruz. Eyalette kırsal alanlarda dahi internet ağını güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Davetin ardından Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Markus Söder’e plaket takdim etti.