Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, başkanlık sistemi sayesinde yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrıldığını, bu erklerin bağımsız işlerlik kazandığını söyledi. Turan, 'başkanlık' sistemini ilk uygulayacak ülkenin de Türkiye olmadığını vurguladı.
AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, yeni anayasa konusuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 1 Kasım seçimleriyle birlikte güçlü bir toplumsal irade ortaya çıktığını belirten Turan, seçimlerle birlikte yeni anayasa için bir şans doğduğunu kaydetti. Yüzde 50 oy alan bir parti olarak yeni anayasayı tekrar gündeme almanın, milletin kendilerine yüklediği bir sorumluluk olduğunu belirten Turan, şunları söyledi:
"Biz sivil anayasa meselesini topluma dayatmaktan ziyade bütün partilerin katkılarıyla ortaya çıkacak bir hazırlık olmasını önemsiyoruz. 2011'de meclisteki siyasi çoğunluğumuza rağmen Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na her partinin eşit sayıda milletvekili vermesi bizim yeni anayasa yapımında uzlaşmacı tavrımızı ortaya koyuyor."
Başkanlık sisteminin yıllar önce Türkeş, Özal ve Demirel'in de gündeme getirdiği bir konu olduğunu ifade eden Turan, "Başkanlık sistemi en temelde yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrıldığı, bu erklerin bağımsız işlerlik kazandığı bir sistem. Güçler ayrılığını bizim istediğimiz kadar diğer siyasi partiler de istiyor. Karar mekanizmalarının hızlanması, yürütmede koalisyon ihtimalinin ortadan kalkması, bürokratik vesayetin kırılması, yasamanın ve yürütmenin güçlenmesi, denge ve kontrol mekanizmasının kurulması bizim başkanlık sisteminde gördüğümüz avantajlar."
Başkanlık sistemini ilk uygulayacak ülkenin Türkiye olmadığını belirten Turan, açıklamasına şöyle devam etti:
"Hükümet sistemleri içerisinde dünyada örnekleri olan bir sistem. Burada önemli olan nokta demokratik bir temel üzerine bu sistemi inşa etmek. Statükodan faydalanan bazı partiler bunu bir rejim meselesiymiş gibi yansıttılar. Umarım toplumu yanlış yönlendiren bu tavırdan vazgeçilir, demokratik bir hükümet sistemi olarak başkanlık sistemi uygun bir zeminde tartışılır."
Ülkeyi yöneten siyasilerin yönetimi daha iyi hale getirmek için farklı alternatifler düşünmek durumunda olduğunu kaydeden Turan, "Milletin vekaleti bize hizmet üretme sorumluluğu yüklüyor. Kaldı ki yeni anayasa da yeni bir sistem arayışımız da milletten bağımsız bir arayış değil. Bu konular gündeme gelecek, uygun bir çalışma ortaya çıkacak ve milletimizin onayına veya meclis onayına sunulacak. Toplumsal mutabakat sağlanmadan yeni anayasa yapımı zaten mümkün değil" dedi.

FOTOĞRAFLI