Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılığın, hayatın çok güzel bir dönemi olduğunu söyledi.

Kemik, '1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşlıların, toplumumun önemli bir bölümünü oluşturan ve yaşamları süresince edindikleri deneyimlerini genç kuşaklara aktararak, onları ülkesine daha yararlı kişiler olarak yetişmelerine katkı sağlayan en değerli varlıklar olduğunu kaydetti. Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın, dünyadaki yaşlı nüfusun giderek arttığını görerek, yaşlılara hak ettikleri değerin ve saygının gösterilmesi amacıyla 1990 yılında 1 Ekim tarihini 'Dünya Yaşlılar Günü' olarak ilan ettiğini hatırlatan Kemik, "BM tarafından öngörülen yaş 65 yaş ve üzeridir. Yaşam standartlarının yükselmesi ve doğurganlığın azalması ile birlikte dünya nüfusu hızla yaşlanmaya başlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü dünyada yaşlı nüfus oranını yüzde 10 olarak verirken bu oranın 2050 yılında yüzde 16'nın üzerine çıkması beklenmektedir. Ülkemizde de yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha yüksek bir hız ile artış göstermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2012 yılı verilerine göre 65 yaş ve üzeri nüfus oranı yüzde 7,5'tir. Bu oran 2023 yılında yüzde 10.2, 2050 yılında yüzde 20.8 artacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Bir ömrün büyük bir kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma gereksinimleri oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları olduğunu ifade eden Kemik, şöyle devam etti; "Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayan yaşlılarımıza bu hizmetler imkanlar ölçüsünde devletimiz tarafından verilmektedir. Yaşlılara yönelik sağlık hizmetleri sürekli, eşit, ulaşılabilir ve ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bunun en güzel örneği 'Evde Sağlık Hizmetleri'dir. Hastaneye gitmekte sıkıntı yaşayan ya da yatağa bağımlı olarak yaşamlarını sürdüren yaşlılarımıza, yaşadıkları yerlerde sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca yataklı ve ayakta tedavi kurumlarımızda yaşlı hastalarımıza öncelik tanınarak, tıbbi tedavilerinin en kısa sürede yapılmasına yardımcı olunmaktadır. Unutmamalıyız ki, bizler bugünün gençleri, geleceğin yaşlılarıyız ve çocuklarımız bizleri örnek alacaklardır. Dolayısı ile bugün yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgi, saygı ve hürmetin gelecekte göreceğimiz değerlerin temeli olacağını bilerek hareket etmeliyiz."