EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, bayram tatilini geçireceği memleketi Denizli'de bir dizi ziyaretten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Koalisyona sıcak baktığını belirten Zeybekci, ekonominin bir seçimi daha kaldırmayacağını düşünmenin Türkiye'ye hakaret ve haksızlık olacağını söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geldiği memleketi Denizli'de Ramazan Bayramı öncesi bayramlaşma törenine katıldı. İlk olarak Asri Mezarlıkta şehitler için dua eden ardından kabirlere çiçek bırakan Bakan Zeybekci, daha sonra Çocuk Yuvası'na gitti. Burada çocuklara zarf içinde harçlık veren Zeybekci, son olarak huzurevine geçti. Yaşlılarla tek tek ilgilenen Zeybekci, herkesin bayramını kutladı. Bakan Zeybekci daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BAYRAMDA BARIŞ VE BİRLİKTELİK DİLEDİ
Ramazan Bayramı'nın huzur, barış, kardeşlik, sağlık, birlik ve beraberlik getirmesini temenni eden Zeybekci, "Ülkemizin ve insanlığın ihtiyaç duyduğu birlik beraberlik ve huzur, hoşgörü, anlayış, paylaşmak bir diğerini hoş görmek inşallah bayram bunlara vesile olur. Ülkemizde bunların artmasına vesile olur. Bayram bir fırsattır. Yani sıkılı ellerin açılmasıyla ilgili, bir diğerine el uzatmakla ilgili fırsat, bir diğerine gülümsemek, selam vermekle ilgili fırsattır. İnsanlarımızın başta ben olmak üzere bu fırsatı değerlendirmeyi, ben çok uygun buluyorum. Hep beraber bu fırsatı değerlendirmiş olalım" dedi. Bayram nedeniyle yola çıkacak olan sürücüleri de uyaran Zeybekci, "Yola çıkan tüm vatandaşlarımıza, kardeşlerime, ne olur yarım saat geç olsun on dakika geç olsun, ama Allah vermesin kaza olmasın diyorum. Sabır, gayret ve dikkat inşallah" diye konuştu.
"HALK AK PARTİ'DEN MEMNUN"
Seçimlerde yüzde 41 oy alan AK Parti'ye milletin hükümeti kurma görevini verdiğini söyleyen Zeybekci, "AK Parti'ye millet şunu dedi: 'Senin politikalarından memnunum. Ekonomik ve siyasi istikrarla ilgili bugüne kadar ki yönetiminden memnunum. Onun için politikalarının devamını istiyorum' dedi. Onun için biz 7 Haziran seçimleriyle ilgili sonucu öyle görüyoruz, öyle yorumluyoruz. Sürecin devamlılığı, 13 yıldan beri başarıyla uygulanan ekonomi politikalarının devamlılığı önemlidir diye düşünüyorum. Partimizin ilgili kurulları, görüşmeleri sürdürme, onunla ilgili süreci yönetme yetkisini Başbakanımıza verdi. Takdir tamamen Sayın Başbakanımıza aittir" dedi.
Koalisyon görüşmelerini değerlendiren Zeybekci, "Şu anda zaten koalisyon görüşmelerinin birinci aşamasının sonunda güçlü bir şekilde, samimi inandırıcı bir şekilde, barışı kardeşliği ve Türkiye'nin birlik ve beraberliğini dile getirmekle ilgili sıkıntıları olan ve terör örgütünün söylemlerinin aksine bir açıklama yapamayan, bu konuda zorlukları olan bir partiyle bizim de sıkıntılarımız ve zorluklarımız olacağını herkes biliyor. Diğer taraftan MHP'nin de tutumu var. CHP ile baktığımızda tabanları itibariyle her iki partinin tabanlarına bakmak lazım. Burada görüşlere bakmak lazım. Her iki partinin tabanları bu koalisyonu isteyip istemediğiyle ilgili her iki partinin de yaptığı güçlü istişareleri var. Bunları da dikkate alacaklardır diye düşünüyorum. Olmuş bitmiş ya da şu anda hızla gelişen bir şey yok" dedi.
KOALİSYON ACELEYE GETİRİLMEMELİ
Ekonomi piyasaları, üretim sanayi ve ihracat kesiminin bir an önce ülkede hükümet kurulmasını istediğini ifade eden Zeybekci, "Ekonomi ve siyasi istikrar ister ama şu da olmamalı. Sivil toplum kuruluşlarımızın siyasi partileri koalisyon kurma teşvik etmelerini ben anlıyorum, anlayışla karşılıyorum ve destekliyorum. Ama şu olmamalı. Türkiye'de sanki yaklaşan olumsuz bir şey varmış gibi 'acele edin, çabuk olun, ne olursa olsun' diye bir yaklaşım içinde olmamak lazım. Böyle bir tavır içinde olmamak lazım. Buna da ben ihtiyatla yaklaşıyorum. Şunu da evet millet 7 Haziran'da iradesini ortaya koydu. Henüz daha hükümet kurulmadığı için 7 Haziran süreci bitmedi. Seçimler daha henüz sonuçlanmadı. Çünkü hükümet kurulduğunda seçimler sonuçlanır. Millet net olarak bir seçim yaptı. Demokrasi anlamında son derece uygun bir seçim yaptı. Her ne kadar bazı sandıklardaki bazı şikayetler, rakamsal bazı şeyler ortaya konsa da sonuçta başarılı bir seçim oldu" dedi.
TÜRKİYE'YE HAKARET
Ekonominin bir seçimi daha kaldırmaz diye görüş beyan etmenin Türkiye'ye haksızlık ve hakaret olacağını söyleyen Zeybekci, "Benim fikrimi sorarsanız Türkiye'de hükümet kurulmalı, koalisyon olmalı. Ama seçime gitmemeyi, 'Türkiye ekonomisi bir seçimi daha kaldırmaz' gibi bir sebebe dayandırmak son derece yersiz, son derece yanlış ve Türkiye'ye de büyük haksızlıktır. Bu ekonomiye dayandırılacak bir Türkiye değildir artık Türkiye. Türkiye bir seçimi daha çok başarılı bir şekilde yapar. Ekonomisine de hiçbir şey olmaz. Türkiye şunu da iyi düşünmeli, iyi karar verecektir. Bir seçim daha olursa 2015'i kaybederiz, evet bir seçim daha olursa seçimler ekonomi tarafından pek sevilmez. Ama 2016, 2017 kurtulacaksa, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bir virajdan, bir dönemeçten, bir engelden aşılacaksa, bir daha seçim sağlık getirir diye düşünüyorum. O tıkanmaya o noktaya gelirse eğer. İşin sahibine gitmek lazım, nereye gideceğiz ki başka? Millete gideceğiz. Ben şu anda, bu seçimlerden sonra hükümet kurulmasını, koalisyon hükümeti olmasını destekliyorum. Ama seçime gidilmemesiyle ilgili gerekçenin 'Türkiye'de ekonomi bir seçimi daha kaldırmaz' diye, 2015 ile ilgili negatif beklentiler pompalamak Türkiye büyük haksızlık olur diye düşünüyorum."
Olası bir seçimde AK Parti'nin oy oranı ne olacağı sorusu üzerine Zeybekci, "Ben iyi olacağına inanıyorum. Türkiye'de milletin takdiridir. Milletin kararına sonuna kadar saygılıyız. Millet ne dediyse başımın üstünde yeri var. Ülkenin önün tıkandığında millet koruma duygusuyla müdahale edecektir, ülkenin önünü açacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI