Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, () TUZLA sahil şeridinde, İTÜ denizcilik fakültesi ile İDO iskelesi arasındaki denizin doldurulması projesinin iptal edilmesini isteyen Tuzla halkı, sahil şeridini çevreleyen şantiye sınırları önünde insan zinciri oluşturdu.  

“Tuzla Sahiline Dokunma” yazılı pankart eşliğinde dolgu alanı yapılacak deniz kıyısı boyunca yürüyen grup, “Tuzla sahili Tuzla halkının” sloganları eşliğinde kazı çalışmalarının yapıldığı alanda basın açıklaması yaptı. Tuzla Sosyal Dayanışma Derneği(TUZLADER), TEMA Tuzla İlçe Temsilciliği, Tuzla Sahilime Dokunma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Kaan Temizel, “Sahil şeridinin doldurulması ve raylı sistemin kurulması ile Tuzla halkının artık deniz kenarına ulaşması, neredeyse imkansız hale gelmiştir. Denizcilik Fakültesi ile İDO İskelesi arasındaki alanda denizin doldurularak yeni işgal alanları yaratılmaya çalışılmaktadır. Genel seçime çeyrek kala hızlanan bu çalışmalar kimlerin hangi rantları elde edeceği konusunda bizlere bilgi vermektedir” diye konuştu.

Denize yapılacak dolgu ve doğaya aykırı yapılacak her yapılaşmanın doğal felaketler, depremler, seller, can ve mal kayıplarıyla sonuçlandığını belirten Temizel, “Tuzla sahilindeki yürüyüş alanlarımızı ve bisiklet yollarımız geri istiyoruz. Marina, sahil tren hattının kaldırılmasını Tuzla sahil şeridinde İTÜ denizcilik fakültesi ile İDO iskelesi arasındaki alanda denizin doldurulması projesinin iptal edilerek halkın rahatça yürüyebildiği tek sahil şeridinin bizlere bırakılmasını istiyoruz” dedi.

YARKADAŞ: TUZLA HALKINI DEPREMLE KARŞI KARŞIYA BIRAKMAYIN
Eyleme katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Tuzla sahilinin halka kapatılmadığına yönelik açıklamalara, başlayan kazı çalışmalarını göstererek yanıt verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’yı eleştiren Yarkadaş, “Tuzla sahilinde herhangi bir işlem yapılmıyorsa, kepçelerle açılan bu hendekler nedir? Bu hendekleri ağaç dikmek için mi kazıyorsunuz, çiçek mi ekeceksiniz” diye sordu. Yarkadaş,  deprem riskine karşı uyarıda bulunarak, “Sahil doldurulduğunda, burası en küçük depremde sular altında kalacak. Bir kez daha uyarıyoruz. Tuzla halkını ölümlere mahkum etmeyin. Tuzla halkını depremle karşı karşıya bırakmayın” dedi.

1999 DEPREMİNİ UNUTMADIK
Tuzla sakini ve Şehir Plancısı Özlem Ağırman, dolgu yapılması planlanan alanı göstererek “Bu alan, tam seçim döneminde bir takım kişilere rant sağlayacak. Ama Tuzla halkı bunu istemiyor” ifadelerini kullandı. Dolgu alanı projesinin iptali için 10 bin imza toplayan Tuzla Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Nursen Temizel, “Atalarımızdan bu doğayı emanet aldık. Peki biz çocuklarımıza ne bırakacağız. 1999 Depremini unutmadık. Her şey Değirmendere’de sular altında kaldı. Öyle bir örneği burada da yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından inşaat çukurlarına taşlar atıldı. Açıklamanın ardından insan zinciri oluşturan grup, “Tuzla sahili Tuzla halkının” sloganları eşliğinde eylemine son verdi.

(FOTOĞRAF)