Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile İngiltere Coventry Üniversitesi işbirliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Küresel Barış Çalıştayı’, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM salonunda başladı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Siyaset Bilim ve Uluslararası İlişkiler bölümü ile Erasmus programı kapsamında öğretim üyesi değişikliği programlarını imzaladıklarını belirterek, “Umuyorum ki iki üniversite arasında uzaktan eğitim programlarını da başlatacağız. Üniversitemiz ise iki senedir Barış Çalıştaylarına ev sahipliği yapmaktadır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi şu an 33 bin öğrencisi ve bini aşkın öğretim üyesi ile ülkesi ve insanlık için yapması gerekenler konusunda gençlerimizin yetiştirilmesini kendisine misyon edinmiştir. Bu fikir yapısının şekillenmesi konusunda barış olgusunun önemi ise göz ardı edilemez. Büyük düşünce adamı Şems Tabrizi’nin dediği gibi ‘senin gönlün değişir ise dünya değişir’. Dünyanın daha yaşanır, daha adaletli, daha eşitlikçi olması için sizleri dinlemek istiyoruz. Ulusallaşma konusunda en önemli şey öğrenci ve öğretim elemanlarının değişimidir. Üniversitemizde 49 ülkeden 550’nin üzerinde uluslararası öğrenci eğitim görmektedir. Bunun yanında bugün yapmış olduğumuz Küresel Barış Çalıştayı gibi uluslararası etkinliklere de önem vermekteyiz. Bugün ki etkinliğimiz yaklaşık çoğu yurt dışından olmak üzere 90’ın üzerinde öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilen bir çalıştaydır. Günümüzde barış son derece önemlidir. Artık insanlığın barış ve huzur içerisinde yaşaması için eğitim ve öğretimde yeni yetiştireceğimiz gençlerimizin barışı özümseyerek mezun olmalarını arzu ediyoruz. Bu bakımdan bu çalıştayın önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Proje Koordinatörü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Özerdem, 3. Küresel Barış Çalıştayı’nı İngiltere’den Coventry Üniversitesi işbirliğinde düzenlediklerini belirtti. Özerdem, “İkincisini de geçtiğimiz yıl Muğla’da düzenlemiştik. 3. Küresel Barış Çalıştayı ile hedeflediğimiz, dünyanın çok farklı coğrafyalarından gelen öğrencilerimize özellikle savaş bölgelerinden ve çatışma yaşanan bölgelerden gelen gençlerimizi barış inşasını yapabilme yöntemlerini anlatabilmek. Küresel vatandaşlık, sosyal adalet konularında 47 farklı ülkeden gelen 89 katılımcıya beş gün boyunca eğitimler verilecek. Bunlar arasında öğrenci de var, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin yanı sıra, barış inşası çatışma çözümlemeleri konusunda sivil toplum örgütlerinde çalışan aktivistler ve hükümet yetkilileri de bulunuyor. Bu tür toplantıların dünya barışına en önemli katkısı daha fazla gelecek perspektifi içeren bir durum ama öncelikle bakış açıları değişecek, ön yargılar silinecek, farklı kültürler burada bir arada beş gün yaklaşık her dakikalarını birlikte yaşayacaklar. Birbirlerini daha yakından tanıma imkanına sahip olacaklar. Ama en güzeli ise ileride bu eğitimi almış bu gençler karar alma mekanizmalarının başına geçtiklerinde belki de daha barışçıl kararlar alacaklar” dedi.
5 gün sürecek çalıştayda İngiltere, Almanya, Belçika, Filistin, İran, Doğu Afrika, Güney Afrika, Arnavutluk, Portekiz, İrlanda, Norveç gibi toplam 47 ülkeden katılımcı yer alıyor.