Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği’nin adli yıl açılış töreninde, “1 Eylül’de alternatif açılış yapmıştı yüksek mahkeme. Bugün resmen açıyoruz. Bir dahaki açılışı yüksek mahkemeyle birlikte yapmayı istiyoruz” dedi.
Türkiye Barolar Birliği’nin adli yıl açılış töreni TBB Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve 81 ilden gelen baroların başkanları ile avukatlar katıldı.
“BİR DAHAKİ AÇILIŞI YÜKSEK MAHKEMEYLE BİRLİKTE YAPMAYI İSTİYORUZ”
Feyzioğlu, yaptığı adli yılın açılış konuşmasında, “1 Eylül’de alternatif açılış yapmıştı yüksek mahkeme. Bugün resmen açıyoruz. Bir dahaki açılışı yüksek mahkemeyle birlikte yapmayı istiyoruz. Bugün, yargı adına ve toplum için en önemli günlerden biri olan 2015-2016 Adli Yılı açılışında tek yürek, tek nefes sesleniyoruz: Teröre hayır, hukuk devleti ve demokrasiye evet. Vatan için gerekirse elbette ölünür. Ancak vatan için yaşamak ve çalışmaktır esas olan” dedi.
“EN BÜYÜK SORUN KEYFİLİK”
Türkiye’de hukuk, devlet ve toplum düzeninin en büyük sorununun keyfilik olduğunu belirterek, “Keyfiliğin olduğu yerde hukukun üstünlüğü değil, o an için iktidarı ya da iktidarın belirli parçalarını elinde tutan üstünlerin hukuku geçerli olur. Böyle bir düzende, yani üstünün hukukunun geçerli olduğu bir rejimde, bu üstünler, o an için güçsüz olanların sırtına basarak daha fazla maddi ve siyasi güç elde ederler. Esasen bu, tam bir sömürge düzenidir” ifadelerini kullandı.
AVUKATLARA BİRLİK MESAJINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SÖZLERİYLE VERDİ
Feyzioğlu, TBB olarak karşılaştıkları bazı sorunları sıraladı. Sıraladığı sorunların çözümü konusunda birlik olma mesajı veren Feyzioğlu, “Bir olmalıyız, iri olmalıyız, diri olmalıyız” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarında sık sık kullandığı sözleri kullandı.
Feyzioğlu, son dönemde dünya gündemine de sık sık gelen mülteci sorununa da değinerek, “Sığınmacı sorunu herkesin sorunu. İnsanlık her gün karaya vurmaktadır” dedi.
YARGITAY’IN EV SAHİPLİĞİNDE YAPILAN ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ
Feyzioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bilindiği üzere, doğruları en saygılı ifadelerle bile duymaya tahammül edemeyen muktedirler, 72 yıllık adli yıl açılış töreni geleneğini kanunla mevzuattan kaldırmışlardır. Burada hedef, milleti temsil eden bağımsız savunmanın susturulması olmuştur. Maalesef bu gelenek, katıksız bir demokrasi bilinciyle sürdürülebilecek ve siyasi iktidara, yargı, “sana boyun eğmiyoruz” mesajı verilebilecek iken, önce Danıştay, sonra Yargıtay, açılış törenlerine Türkiye Barolar Birliği’ni konuşmacı olarak davet etmekten çekinmiştir. Muktedirler karşısında yargı düzenimizin bu iki yüksek mahkemesinin takındığı tutumun yargı tarihimize altın harflerle yazılmayacağı kuşkusuzdur.”
“Savaşların çocukları vurduğu, sahile vuran minik bir bedenle insanlığın da öldüğü bu dünyada özgürlük eninde sonunda kazanacaktır” diyen Feyzioğlu, konuşmasını şu mısralarla tamamladı:
“Kavgayı bir ağacın yaprağına yazmak isterdim, sonbahar gelsin yaprak kurusun diye. Öfkeyi bir bulutun üzerine yazmak isterdim, yağmur yağsın, Bulut yok olsun diye. Nefreti karların üzerine yazmak isterdim, güneş açsın karlar erisin diye. Ve dostluk ile sevgiyi yeni doğmuş bebeklerin yüreğine yazmak isterdim, onlarla büyüsün, dünyayı sarsın diye.”
TBB Başkanı Feyzioğlu, konuşmasının ardından 81 ilden gelen baroların başkanlarını sahneye davet ederek, baro başkanlarının duygu ve düşüncelerini aldı.