ABD'nin uçak gemisi Carl Vinson ve savaş gemilerinin Kore Yarımadası yolculuğu artık sona ermek üzere. Dünyanın tüm dikkatini bölgeye çeken adımla, Kuzey Kore çılgına döndü.

Pyongyang yönetimi, devlet ajansı KCNA aracılığıyla kendini koruyacağını duyurdu. Açıklamada güçlü silahlara vurgu yapıldı ve ABD'nin bölgeye asker göndermesi 'işgal hamlesi' olarak tanımlandı:

"Oluşabilecek feci sonuçlardan yalnızca ABD'yi sorumlu tutacağız. ABD'nin istediği her türlü savaşa yanıt vermeye hazırız."

Reuters haber ajansı, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump'la görüşen Çin lideri Xi Jinping'in Kuzey Kore'ye yeni emirler verdiğini bildiriyor. Çin'in isteği üzerine çok sayıda kargo gemisi Kuzey Kore'nin Nampo limanına geri döndü.

Singapur'dan yola çıktıktan sonra ani bir rota değişikliğiyle Kore Yarımadası'na doğru yönelen ABD filosu, Güney Kore donanması ile ortak tatbikat yapacak. Pentagon, gemilerin gövde gösterisi için bölgeye gönderildiğini açıkça ilan etti.

Kuzey Kore, geçen hafta yine balistik füze denemişti. ABD Başkanı Donald Trump, Çin lideri Xi Jinping ile görüşmeden önce "Eğer Kuzey Kore işini Çin çözmezse biz çözeceğiz. Şimdilik size bu kadarını söylüyorum" demişti. Randevuda ise, Trump mevkidaşından Pyongyang yönetiminin durdurulması için daha fazla çaba göstermesini istemişti.

Önceki hafta ortaya çıkan uydu görüntüleri, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un nükleer silah üretiminde altıncı aşama olan son seviyeye ulaştığını ortaya koymuştu. Kim'in büyükbabasının doğum günü olan 15 Nisan'da bir nükleer deneme yapması bekleniyor.

9 dakika...

Pyongyang yönetimi, geçen haftalarda Japon Denizi’ne doğru birçok füze fırlattı. Son fırlatılan füze dokuz dakika gökyüzünde kalmış ve Japon Denizi'ne düşmüştü.

ABD gemilerinin Pasifik Okyanusu'nun batı kıyılarına doğru yol alması, Japonya tarafından memnuniyetle karşılandı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Kuzey Kore ile ilgili Çin’in yanıtını da yakından takip ediyoruz. Trump'la telefon görüşmesinde aynı zamanda Japonya, Güney Kore ve ABD arasındaki ittifakın çok önemli olduğunu teyid ettik" dedi.

Birleşmiş Milletler kararlarınca Kuzey Kore'nin füze ya da nükleer test gerçekleştirmesi yasak. Kuzey Kore nükleer denemelerinin barışçıl olduğunu savunuyor, ancak Batılı ülkeler ve Güney Kore ülkenin nükleer silah geliştirmesinden endişe ediyor.

Kaynak:Milliyet