ORDU (AA) - Ordu'nun Ünye ilçesindeki Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı’nda, Hiroşima felaketinin 70. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, burada yaptığı konuşmada, bu felaketi her zaman anacaklarını söyledi.

Hiroşima felaketi hakkında bilgi veren Kapıcıoğlu, şunları kaydetti:

"1945 yılında ABD, Japonya'nın vatansever mücadelesi ile baş edemeyince Alman bilim adamlarının yaptığı atom bombasını 6 Ağustos günü attı. İşe giden insanlara, okula giden öğrencilere daha fazla zarar versin diye sabah 08.15’te Hiroşima bombası atıldı. Bomba şehrin yerden 650 metre yüksekliğinde bir hastanenin üstünde patladı. Isı, bir milyon dereceye yükseldi. Toz, duman, çığlık...18 saniye içerisinde 70 bin insan öldü. Daha sonra Nagazaki ve hastalananlarla birlikte 250 bin insan yaşamını yitirdi. Dünyada böyle bir felaket yaşansın istemiyoruz."

Kapıcıoğlu, konuşması sırasında küçük bir kızın Hiroşima bombasında yaşamını yitiren annesi için yazdığı notları ve kendi yazdığı bir şiiri de okudu. 

Araştırmacı yazar Yaşar Karaduman da Hiroşima'da yaşananların tarihin en büyük felaketi olduğunu vurgulayarak, benzerinin bir daha gerçekleşmemesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından anıt önünden Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüş yapıldı.

Felaketin sembolü haline gelen kıyafetleri giyen grup da "Nükleere hayır, Hiroşimalar olmasın" sloganı attı.