Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kayıt dışı elektrik ile tarımsal sulama yapan çiftçi oranının neredeyse yüzde 90’a ulaştı.
Tarımsal sulama mevsiminin başlaması ile neredeyse tümü kayıt dışı olan kullanılan elektrik tüketiminin artacağına vurgu yapılıyor.
Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 90’a ulaşan Kaçak elektrikli tarımsal sulamayla mücadele için kampanya başlattıklarını belirterek, çiftçilerin kullandıkları trafolara sayaç taktırdığında, cazip bir indirim kampanyasından yararlanacağını kaydetti.
Sık sık kesinti yaşanmasına neden olan sorun yüzünden, kaliteli elektrik enerjisi alınamadığını belirten Karagüzel, “Bu durumdan sadece tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz değil, küçük ve orta ölçekli sanayi, imalatçılar, esnaf ve meskenler de olumsuz yönde etkilenmektedir” dedi.
Karagüzel, Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde yaklaşık 20 binin üstünde trafoya sayaç takılması beklendiğini kaydederek, “Tarımsal sulama yapan ve bunun için elektrik kullanan çiftçilerin sayaçlarını değiştirmesi ile yüzde 90’ın üzerinde olan kayıt dışı kullanım düşecek. Böylece israftan kurtulacak, ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacak. Elektrik daha kaliteli hale gelecek. Kesintiler azalacak” diye konuştu.

BUGÜN KESİLECEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında yapılan geniş katılımlı toplantıda alınan karar gereği sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriklerinin kesileceği belirtildi. Karagüzel, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde binlerce çiftçiye birer mektup gönderilerek, varılan mutabakat gereği 18 Nisan’a kadar sayaç taktırmalarının istediklerini belirtti. Bu tarihe, yani bugüne kadar müracaat etmeyen çiftçilere enerji verilmeyecek. Karagüzel, tarımsal sulama müşterilerine takılacak sayaçlar için bir bedel talep edilmeyeceğini bildirdi