EDİRNE Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 654’ncüsü organize edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, düzenlenen renkli törenlerle başladı. Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, güreşlerin yapıldığı Sarayiçi mevkiinin bu yıl tamamen yıkılarak 8 milyon liraya yeniden yapılacağını ifade ederek, “4 bin 900 devasa bir alan olan Sarayiçi’ni sosyal donatılarıyla yılın sadece 1 haftası değil, yılın 52 haftası kullanılabileceğimiz bir alan haline getirdik” dedi.
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve bu yıl 654’ncü kez yapılan Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri yürüyüş kortejinin belediye binası önünde toplanmasıyla başladı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, Kırkpınar Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ile gösteri ekiplerinin yer aldığı yürüyüş korteji bando takımı eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Protokolün anıta çelenk koymasının ardından açılış törenleri 25 Kasım Şehir Stadyumu'nda devam etti.
KIRKPINAR AĞASI SURUÇ’U UNUTMADI
Açılışa katılan ekiplerin resmi geçitlerinin ardından kürsüye çıkan Kırkpınar Ağası işadamı Seyfettin Selim, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki bombalı saldırı da hayatını kaybedenlere bağ sağlığı diledi. Terörün her türlüsüne karşı olduklarını ifade eden Selim, “Bugün bir terör olayı oldu. Terörün her türlüsüne karşıyız. Kimsenin acı duymasınız istemiyoruz. Kırkpınar yağlı güreşlerinin tüm seyircilerimizi doyuracak şekilde kendilerine yakışır güreş tutmalarını istiyorum” dedi.
ER MEYDANI YIKILACAK
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ise güreşlerin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’nın Eylül ayında yıkılarak yerine tüm Sarayiçi’ni kapsayacak olan 8 milyon liralık yeni bir rekreasyon sahası yapılacağını açıkladı. Gürkan, suni gölet ve havuzun yanı sıra yürüyüş ve bisiklet yollarının da yer aldığı yeni projeyle Sarayiçi sadece güreş zamanlarında kullanılmaktan çıkacağını,belirterek, “Uzman arkadaşlarımız birlikte çalışarak 1 yılın sonunda ‘Sarayiçi Rekreasyon projesi’ adıyla muhteşem bir proje hazırladık. 4 bin 900 devasa bir alan olan Sarayiçi’ni yılın sadece 1 haftası değil, yılın 52 haftası kullanılabileceğimiz bir alan haline getirdik. Bu proje Edirne Belediyesi ile Edirne Valiliği’nin ortak başarısıdır. Yaklaşık 8 milyon lira tutacak projemiz Trakya Kalkınma Ajansı’ndan 5 milyon liradan fazlasını da hibe kredi olarak aldık. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Trakya Kalkınma Ajansı ve DSİ Genel Müdürlüğü’nden izinleri alındı. Şuanda uygulama projesinin son rötuşları yapılıyor. Eylül ayında ihalesini yaparak kazmasını vurarak 655’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yetiştirerek hizmete sunmuş olacağız” dedi.
VALİ: BAŞBAKAN GÜREŞLERİ İZLEMEYE GELECEK
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise final güreşlerinin yapıldığı 26 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’de olacağı için katılamayacağını ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine final güreşleri için Edirne’ye geleceğini söyledi. Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki bombalı saldırıyı hatırlatan Vali Şahin, “Avrupa’nın bitişiğinde yaşayan tüm Edirneliler, bugünkü lanet olayı kınıyor. Gidenleri rahmetle, gidenlerde barış içinde güzel bir haftaya başlangıç yapıyor. Bizim için en önemli hafta. Kırkpınar birkaç günle değil, bir hafta ile kutlanır. Var mıdır 654 yıldır devam eden spor karşılaşması? Tabi ki olimpiyatları saymazsak dünyada eşi benzeri olmayan bu güreş müsabakasıdır” diye konuştu.
TESPİHİ 1 KİLO AĞIRLIĞINDA
Açılış programında gazetecilerle sohbet eden ve geleneksel kıyafetler giyen Kırkpınar Ağası Seyfettin, elinde taşıdığı tespihin özel olduğunu ve ağırlığının 1 kilonun üzerinde olduğunu söyledi.
BENGÜ TWİTTER’DAN DUYURDU
654’ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri kapsamında bu gece sahneye çıkması beklenen ünlü şarkıcı Bengü’nün konseri de Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki 28 kişinin öldüğü bombalı saldırı nedeniyle ileri tarihi ertelenmişti. Şarkıcı Bengü kendisine ait Twitter hesabından “Suruç'ta yaşanan lanet katliamdan dolayı bu akşamki Edirne konserimiz iptal olmuştur” yazdı.

FOTOĞRAFLI