Hasta ve hasta yakınlarına manevi destek hizmeti verilmesiyle ilgili hastanelerde görev yapacak din görevlileri hizmete başladı. Belirlenen din görevlileri 5 haftalık eğitime tabi tutuldu. Hastanelerde görev alacak din görevlilerine başlıca, din psikolojisi, dini ve manevi bakım, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim gibi pek çok konuda eğitimler verildi.
Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında hastanelerde hastalara ve hasta yakınlarına manevi destek hizmeti sunmak üzere geçtiğimiz Ocak ayında bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. Projenin hayata geçirilmesi öncesinde çeşitli çalışmalar yapıldı çalıştaylar düzenlendi. Türkiye’nin çeşitli hastanelerinde ve sağlık kurumlarında görev yapan uzmanlar, akademisyenler ve Diyanet yetkilileri bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunuldu.
Ardından Türkiye genelinde belirlenen 20 din görevlisi Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Merkezinde 5 haftalık bir eğitim programına alındı. Eğitim programında hastanelerde görev yapacak görevlilere din psikolojisi, dini ve manevi bakım, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim, pastoral psikoloji ve dua vaizliği gibi birçok konuda eğitimler verildi.
TÜRKİYE GENELİ ALTI PİLOT HASTANE İÇERİSİNDE ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ..
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan hastanelerde manevi destek ve dini rehberlik hizmeti sunulmasına yönelik işbirliği protokolü Türkiye de altı pilot hastane içerisinde belirlenen Erzurum’da hayata geçirildi. Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde oluşturulan manevi destek birimindeki din görevlileri, hastalara hizmet vermeye başladı. Manevi Destek Birimi’nde, hasta ve hasta yakınlarına dini motifleri içeren sabır, tefekkür, dua pratiği, kader anlayışı ve inancı gibi dinsel temaların yer aldığı bilgilerle psikolojik olarak yardım sağlanacak.
Manevi Destek Birimi’nde görev yapan din görevlileri Yasemin Algın ve Ömer Kızılırmak, yaklaşık üç aydır başlanan uygulamadan olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.
Pilot uygulama hastanelerin den biri olarak Erzurum BEAH’ta ‘Manevi Destek Biriminin’ oluşturulduğunu belirten Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan,“Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında çok önemli bir protokol imzalandı. Burada özellikle yatan hastalarımızla ya da ihtiyacı olan insanlara manevi anlamda destek olacak bir destek birimi oluşturuldu. Sağlık Bakanlığımızca hizmet sokulan bu uygulama ile ihtiyacı olan insanlara, bir şekilde hem onların sorunlarına cevap verecek, hem de diğer manevi destek ihtiyaçlarına karşılayacak bilgilerin paylaşması amacıyla büyük hastanelerimizde öncelikli olmak üzere ve pilot uygulamalarda başlamak üzere böyle bir uygulama merkezi oluşturuldu. Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi pilot uygulama alanlarından bir tanesi. Muhtemeldir ki bu tüm hastanelerimizde bir müddet sonra yaygınlaşacak ve gerçekten bugün için ihtiyacını hissettiğimiz bir birimini de tüm hastanelerimizde yaygın şekilde uygulamasına başlanacaktır” dedi.
Seçilen görevlilerin manevi destek hakkında da özel eğitimler aldıklarını anımsatan Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, manevi desteğin faydaları konusunda şimdiden olumlu geri dönüşler almaya başladıklarını ifade etti.
Erdoğan“Öncelikle bu birimde görev yapan arkadaşlarımız müftülüğümüz tarafından daha önce tecrübesi olan, bu konulara daha yatkın ve eğitimleri gereği konunun çok rahat üstesinden gelebilecek kişilerden şekilde seçildi. Şu an belki hasta yakınlarımız ve hastalarımız bu birimin fazla farkında değiller ama hastane çalışanlarımız bu işin daha çok farkında. Çoğu kez onların bu talepte bulunduğunu görüyoruz. Bu son derece tabi bir durum. Çünkü hem artan iş yükü hem de devamlı hasta ve hasta yakını ile temas etmek ve hakikaten sıkıntılı ve yoğun iş sürecinin arasında kesinlikle her birimizin bu tür desteklere çok ihtiyacı oluyor. Bence bu anlamda özel mekanlar oluşturmak onlarla bu iletişimleri sürekli sürdürmek ve ciddi anlamda manevi ihtiyaçlarını bir şekilde karşılamak amacıyla sanki biraz daha yaygınlaştıracağız gibi gözüküyor” diye konuştu.
‘Hastalara manevi güç katacak’
Birimin hasta ve hasta yakınlarına manevi bir güç katacağını bildiren Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Ama bu dünya bir imtihan dünyası bu hastalıklarda bu imtihan dünyasının bir parçası olduğuna göre, hem hastalıklara sabretmek ve onun karşılığında da mutlaka onun ecrini beklemek manevi olarak insanlara güç katacaktır. Ben böyle bu uygulamanın çok yararlı olacağını ve ilerleyen süreçte de ihtiyacımızın daha da artacağını düşünüyorum” diye konuştu.
‘Manevi Destek Birimi Din Eğitimi Görevlileri Yasemin Algın ve Ömer Kızılırmak konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada’
Hastalar ile mahremiyeti korumak şartı ile görüşmeler yaptıklarını ifade eden Manevi Destek Birimi Bayan Görevlisi Yasemin Algın, Ama hasta yakınları olsun, hastane çalışanları olsun bu kişilerle birebir iletişimimiz oluyor. Manevi destek biriminde de görüşmeler gerçekleştirdiğimiz gibi, hasta odalarında da mahremiyeti korumak şartıyla görüşmeler yapıyoruz hastaları öncelikle dinliyoruz onları anlamak istiyoruz, onları önemsiyoruz. Onların duyguların yaşadıkları bizim için çok önemli. Bunun neticesinde onlarında bizden bekledikleri doğrultusunda manevi destek din danışmanlık yapmaya çalışıyoruz. Tabi bizim manevi destekte derken yaptığımız iş aslında dini motifleri içeren sabır gibi, tevekkül gibi, tefekkür gibi, dua pratiği gibi, kader anlayışı ve inancı gibi bir takım dinsel içerikli temaların yer aldığı bir yardım sağlama işi değer eksenli bir yardım sağlama işi. Bu bağlamda hizmetlerimiz yürütmeye devam ediyoruz” dedi.
Manevi Destek Birimi Erkek Din Görevlisi Ömer Kızılırmak’ta, yaptıkları görüşmeler neticesinde şimdiden çok olumlu sonuçlar aldıklarını ve hastaların böyle bir uygulamaya ihtiyaçlarının olduğunu söyledi
Hasta ve Hasta Yakınlarından Teşekkür..
Hastanede tedavi gören hasta ve hasta yakınları uygulamanın çok yerinde olduğunu Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan bu birimin varlığından hastane yönetimin yapmış olduğu tanıtım çalışmasından haberdar olduklarını söylediler.
Hasta yakınları ‘belli etmemeye çalışsakda hastanede yatan hastalarımızın bazı durumları bizi olumsuz yönde etkilemekte, hastanede sunulan bu manevi destek sayesinde hocalarımızın bizlere çok faydalı destekleri olmakta bu birimin kurulmasına vesile olanlardan Allah razı olsun gerçekten olması gereken bir uygulamaymış diye konuştular.