Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halit Urgan, göğüs büyütme ameliyatının emzirmeyi olumsuz etkilemediğini belirtti.
Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de göğüs büyütme operasyonunun sık yapılan estetik operasyonlardan olduğunu ifade eden Urgan, “Son yıllarda insanların iş yaşantıları ve sosyal hayatlarında görselliğe verdikleri önemin artması, vücut orantılarına daha çok önem verilmesi sonucunu doğurmuştur. Kadınlarda vücut orantısını en çok gösteren bölgelerden biri de göğüs dür. Göğüsün boyutu, orantısı ve duruşunun iyi olması, hem sosyal hem de iş hayatında kendine güveni artırdığı bilinmektedir. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de göğüs büyütme operasyonu sık yapılan estetik operasyonlardandır.” dedi.
Göğüs büyütme ameliyatının sıklıkla slikon bazlı protezler ile yapılmakta olduğunu kaydeden Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halit Urgan, şöyle konuştu:
“Slikon protezler; sertlik açısından göğüs dokusuna çok benzemesi, operasyon sonrası sallanma ve benzeri nedenlerle yabancı cisim hissi vermesinin neredeyse olmaması nedeni ile tercih edilmektedir. Göğüs protezleri konusunda her zaman en sık sorulan soru sağlamlığı konusunda olmuştur. Göğüs protezleri üretim yerlerinde günlük hayatta karşılacakları basıncın kat kat fazlası ile test edilirler. Darbe ve ağır sıkışma nedeni ile zarar görmesi çok zordur. Diğer bir soru da sağlığa zararı olup olmadığı konusundadır. Bu konuda yüzlerce araştırma yapılmış ve sonucunda herhangi bir kanser yapıcı etkisine rastlanılmamıştır. Yüksek teknoloji ürünü olan göğüs protezleri bugün için oldukça güvenilir, sağlam ve sağlıklı materyallerdir. Bu ameliyat 18 yaş üstü tüm kadınlara yapılabilmektedir. Gelişim çağındaki gençlere yapılması uygun değildir. Göğüsün ne kadar büyütüleceği konusu hasta-doktor görüşmesinde belirlenir. Burada muayene sonrası doktor hastasına ameliyat hakkında bilgi verir ve hasta da beklentilerini açıklar. Bu görüşmenin verimli olması ameliyatın memnuniyetini artıracaktır. Türk kadını genellikle doğal görünümlü göğüs arzulamaktadır. Bu da genellikle B-C cup büyüklüğüne işaret etmektedir. Büyük olsun ama aşırı gösterişli olmasın anlayışı neredeyse yerleşmiş görünmektedir. Ameliyat sonrası emzirmede problem yaşarmıyım? Sorusu ile sıkça karşılaşmaktayız. Bu konuda protezin nereden yerleştirildiği önemlidir. Süt kanallarının kesilmediği tekniklerle protez yerleştirilmiş ise süt vermede sıkıntı yaşanmaz. Diğer bir soru da sağlığa zararı olup olmadığı konusundadır. Bu konuda yüzlerce araştırma yapılmış ve sonucunda herhangi bir kanser yapıcı etkisine
rastlanılmamıştır. Yüksek teknoloji ürünü olan göğüs protezleri bugün için oldukça güvenilir, sağlam ve sağlıklı materyallerdir. Estetik kaygının dışında ayrıca göğüs asimetrisi düzeltilmesi amacıyla da göğüs protezi sıkça kullanılmaktadır. Ergenlik sonrası göğüs asimetrisi oluşması nedeni ile başvuran hastalarımızda gerekli ölçümler sonrası göğüs protezi ile asimetri rahatlıkla giderilmektedir. Yaz aylarında uygulanan protezi ile göğüs büyütme işlemleri sonrası en sık sorulan soru deniz tatilini ne zaman yapabileceklerine dairdir. Hastalarımız operasyondan 3 hafta sonra rahatlıkla deniz tatili yapabilmektedirler.”