Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, yeni başlatılan ’karekodlu çek’ uygulamasının çeke olan güveni yeniden arttıracağına inandıklarını belirterek, "Uygulamayı destekliyoruz" dedi.
Özdemir, ’karekodlu çek’ uygulaması ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, karşılıksız çek kesmeye uygulanan hapis cezasının kaldırılması ile birlikte önemli bir ödeme aracı olan çeke karşı duyulan güvenin azaldığına vurgu yaptı. Çeke yeniden itibar kazandırmak için bazı yeni uygulamalar başlatıldığını hatırlatan Özdemir, "Kredi Kayıt Bürosu bu uygulamalardan birincisiydi. Buraya başvurarak çek sahibinin geçmiş borç ödeme performansı hakkında bilgi almak mümkün hale getirildi. Ancak bu uygulamadan iş dünyası yeterince faydalanmadı. Bunun en önemli nedeni çek sahibi hakkında sorgulama yapabilmek için kendisinin izninin alınmasının gerekmesiydi. Bundan dolayı iş adamları kendilerine çek veren kişileri rencide etmemek için bu imkanı yeterince kullanamadı" dedi.
Yeni başlatılan ’karekodlu çek’ uygulamasında, karşıdaki kişinin rızası aranmaksızın, çek ve çek sahibi hakkındaki bilgilere kolayca ulaşılabileceğine dikkat çeken Özdemir, "Karekod okuma özelliği olan akıllı telefonlar sayesinde çeklerin üzerindeki karekodun okutulması suretiyle çekin sahte olup olmadığını ve çeki kesen kişi veya firmanın geçmiş ödeme performansını görme imkanımız olacak. Ekonomide 1,4 milyonun üzerinde aktif çek keşidecisinin olduğu, yıllık yaklaşık 100 milyonun üzerinde çek keşide edildiği ve bu çeklerin yaklaşık yüzde 3’ünün karşılıksız çıktığı düşünüldüğünde bu sistemin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Bu yeni uygulamanın çeke yeniden itibar kazandırılması konusunda önemli bir adım olduğuna inanıyor ve destekliyoruz" diye konuştu.