Türkiye’nin enerji devi Petkim’in 50. yılı düzenlenen törenle kutlandı. İzmir protokolünün yanı sıra Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev ve Azerbaycan Enerji Bakanı Natiq Aliyev’in de katıldığı törende “bir millet, iki devlet” vurgusu yapıldı.
Bölgenin önemli enerji aktörlerinden Pektim, kuruluşunun 50. yılını kutladı. Pektim Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören, Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı okundu. Pektim 50. yıl belgeselinin izlenmesinin ardından bir konuşma yapan Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut, “Yerli üretimin ülkemize katma değer sağlamanın, istihdam sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Geleceğe güvenle bakan bir şirketiz. Uzun yıllar muhteşem başarılara imza atan, aynı zamanda önemli badireler atlatan, zor günleri geride bırakan Azerbaycan devlet petrol şirketimiz SOCAR’la birlikte yeni bir yola girdik. Bugün sadece bizim için değil ülkelerimiz ekonomileri için de özel bir gün. 3 Nisan 1965 yılında temeli atılan şirketimiz, ekonominin can damarlarından biri olmayı sürdürdü. Geride gurur duyulacak başarılar bıraktı. Bu üretim sevdası her geçen gün artan bir kararlılıkla 50 yıldır sürdürülüyor. Sanayileşmek, iğneden ipliğe yerli üretimin gücünü artırmak için ülkemizde Pektim ve benzer kuruluşlar sayesinde sanayi gelişmeye başladı. Üretim kapasitemiz yüzde 13 arttı. Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin sanayi alanındaki göstergesi olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
“PETKİM SOSYAL DEVLETİN YANSIMASIDIR”
50. yaşını kutlayan Petkim’in son 32 senesine bizzat tanıklık ettiğini anlatan Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise, “Petkim’in gelişimine tanığım. Pektim, petro-kimya sanayinin dünyadaki gelişmelerine paralel olarak eş zamanlı bir şekilde kurulmuştur. Siyaseten bu kararı verenler ülkemiz adına çok önemli bir iş yapmışlardır. 1960’lı yıllar, dünyada sosyal devlet anlayışının egemen olduğu yıllardır. O dönem kurulan devlet kuruluşlarında sosyal devlet yansımaları net bir şekilde görülüyor. Bu anlamda Pektim, en iyi örnektir. Pektim sadece bir işyeri olarak değil, sosyal bir yaşam alanı olarak kurulmuştur” diye konuştu.
“KONTEYNER LİMANI ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK”
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir” ve Haydar Aliyev’in “Bir millet, iki devlet” sözlerini hatırlatan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, “İki lidere de minnettarız. Özelleştirme öncesi ve sonrası kendini yenileyen, katma değer üreten, istihdam üreten çok önemli bir tesis Petkim. Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini de ihmal etmeden çalışmalarını sürdüren Pektim, verimlilik artışını da sağlayan yeni fabrikalar açıyor. SOCAR’la birlikte Pektim yeni bir vücut bulmuştur. Yapımı devam eden Star Rafinerisi ile yakın zamanda devreye girecek konteyner limanı ilimize, ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“BU ORTAKLIK ÖMÜRLÜK OLACAK”
SOCAR’la ilgili sinevizyonun ardından kürsüye çıkan Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, “Çok güzel istatistikler gösterildi. Rakamlar her şeyi anlattı. Petkim, Azerbaycan-Türkiye ortaklığında önemli bir yere sahip. Petkim en önemli 12 sanayiden biridir, Türkiye için en önemli dış sermayedir. Petkim’in İzmir için de önemli bir yeri var. Biz inanıyoruz ki İzmir için Petkim’in önemi artacaktır. Azerbaycan için de Petkim’in önemi büyük. Azerbaycan artık Türkiye’de en büyük sermayecilerden birisidir. Azerbaycan’ın Türkiye’deki sermayesi 5 milyar dolar civarındadır. SOCAR, 2023 yılında birinci sırada olacaktır ve sermayelerin hacmi durmadan artacaktır. Tahminen 10 milyar dolarlık sermaye de hazırda tutuluyor. Azerbaycan’ın Türkiye’deki sermayesi 18-20 milyar dolara yükselecektir. Bu ortaklık derin köklere dayanmaktadır. Haydar Aliyev ve Atatürk’le başlayan ortaklık, Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev’le devam ediyor. Bu ortaklık, bu dostluk daimi ve ömürlük olacaktır” dedi.
“BU İŞBİRLİĞİ ENERJİ HARİTASINI DEĞİŞTİRDİ”
Bugünü Azerbaycan-Türkiye işbirliğinin bayramı olarak ilan eden Azerbaycan Enerji Bakanı Natiq Aliyev de, “Burada olmaktan çok mutluyum. Petkim’in 50 yıllık tarihinden oluşturulan büyük sanayi müessesinin tarihini izledik. Geçmiş nesillerde burada büyük bir zahmet çekti. Azerbaycan-Türkiye işbirliği bir örnektir. Bunun temelini kuran iki devletin ulu önderleridir. Türkiye’de bu siyasi hareketi zenginleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan’ın lideri İlham Aliyev’dir. Türkiye-Azerbaycan işbirliği, Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettikten sonra başladı. Dünyada çok önemli değişikler oldu. Bunun esası enerji sektöründeki değişikliklerdir. Bakü-Ceyhan Boru Hattı da Türkiye ve Azerbaycan için çok önemli bir işbirliğidir. Bu işbirliği enerji haritasını değiştirmiştir. Azerbaycan ve Türkiye’nin işbirliği olmasa dünya enerji tehlikesiyle tanışır. Bu işbirliği sadece ekonomik anlam taşımıyor, aynı zamanda siyasi bir anlam da taşıyor. Petkim, 2023 yılında Türkiye’nin en büyük sanayi müessesesi olacaktır. Azerbaycan’ın da burada önemli bir rolü olacaktır. Bu sadece iktisadi bir anlam taşımıyor, aynı zamanda sosyal bir anlamda taşıyor” diye konuştu.
Petkim öneri ve fikirlerinden oluşan ‘Fikrimce’ projesinin tanıtım filmi gösterildikten sonra proje kapsamında 5 bininci öneriyi veren Emrah Yürük’e sıfır kilometre bir araba hediye edildi. Talihli Emrah Yürük ve kızı Buğlem’e aracın anahtarlarını SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ve SOCAR Dünya Başkanı Rövnaq Abdullayev birlikte takdim etti.
Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Azerbaycan Enerji Bakanı Natiq Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Petrol Fonu İcra Direktörü Şahmar Mövsümov, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ve İzmir Valisi Mustafa Toprak’a teşekkür plaketi verildi. Plaket töreninin ardından sahneye getirilen 50. yıl pastası hep birlikte kesildi. Petkim’in 50. yaşını kutladığı törende bir de sürpriz yaşandı. Sinevizyonda gösterilen Samanyolu klibi ile birlikte Petkim çalışanları teker teker sahneye çıktı. Şefliğini SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut ve SOCAR Türkiye Başkan Birinci Yardımcısı Samir Kerimli’nin yaptığı koro sahnede ‘Samanyolu’ şarkısını söyledi. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, daha sonra şarkıyı davetlilerle birlikte tekrar söyledi.