MARDİN'DE BELEDİYE BAŞKANI AHMET TÜRK'Ü ZİYARET ETTİLER
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ile Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Cizre'nin ardından geçtikleri Mardin'de Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etti. Türk ile makamında bir süre görüşen Harms ve Özdemir daha sonra belediye önünde basın açıklaması düzenledi. Rebecca Harms, "En son yapılan milletvekili genel seçimlerinin üzerinden sadece 3 ay geçti. Seçim sonuçları herkesin yüreğine bir su serpti. Hepimizde yeni bir umut canlandırdı. Türkiye'de de demokrasinin olduğunu, demokrasinin işleyebildiğini ve işleyebileceğine dair yeni umutları beraberinde getirdi. Seçimlerden bu yana ne olup bittiyse artık bunun son bulması gerekiyor. Bu yüzden de buraya geldik. Demokratik bir seçim sonuçlarını düzeltmenin yöntemi metodu bu olmamalı. Türkiye'deki mevcut problemleri ya da Türkiye'deki farklı gruplar arasındaki mevcut problemleri şiddetle ya da askeri metotlarla çözmenin bir anlamı yok. Şiddetle ve askeri yöntemlerle çözmenin Avrupa Parlamentosunda diğer milletvekili arkadaşlarım tarafından nasıl karşılandığını biliyorum. Herkes bunun olmaması gerektiği yönünde tavır koymuş durumdalar. Sadece demokratik metotlarla çözülmesi taraftarılar. Yaklaşan Kurban Bayramı'nda silahların susması öncelikli beklentimiz. Ama Kurban Bayramı dışında da barışçıl ortamın sağlanması asıl beklentimiz. Asıl çözümlerin diplomasi ve siyaset yoluyla olmasını düşünüyoruz ve bunun için çaba gösterilmesi inancındayız" dedi.
HDP'YE DESTEK ÇAĞRISI
Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de şunları söyledi: "Yeşiller Partisi eş başkanı olduğum parti son seçimlerde dahil olmak üzere bu seçimlerde tekrar karar aldı. Bu seçimlerde tekrardan Türkiye'de biz Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşları bir oy hakkını kullanmaya davet ediyoruz. İki bu seçimlerde Türkiye'de bize en yakın bulduğumuz parti olan HDP'ye oy vermeye davet ediyoruz. Ortaklaşa toplantılar düzenleyeceğiz Almanya'da farklı şehirlerde insanları mutlaka seçimlere katılmaya çağırıyoruz o toplantılarda. Bu gerekçesi aslında çok basit Bir, ikimizin dünyaya bakış açısı parti olarak birbirine çok yakın, barışa inanıyoruz, şiddetin bir çözüm aracı olmadığına inanıyoruz. 21'nci yüzyılda ancak ve ancak insanların müzakere ederek bir araya gelerek sorunları çözebileceğine inanıyoruz. Bununda en iyi aracının meclis olduğuna inanıyoruz. İki bize göre her şey eşittir. Hiçbir ırk diğerinden üstün değildir. Hiçbir din diğerinden üstün değil. Hepimiz aynı yaratıldık dolayısıyla bütün dinlere bütün mezheplere bütün dillere aynı mesafede yaklaşıyoruz. 3'sü de sürdürülebilir dünyaya inanıyoruz. Çağımızda ormanları yok etmek, nükleer santraller kurmak, barajlar kurmak sadece bizim kuşağımıza değil bizden sonra gelecek kuşaklara da büyük zararlar vermekte. İklimin değişmesi bütün dünyayı etkiliyor. Dolayısıyla burada da birlikteyiz ve birlikte çalışma kararı aldık." 
HÜRRİYET'E SALDIRIYA KINAMA
Ziyaretlerinin ana gerekçesinin Türkiye'de demokrasi mücadelesi veren bütün kesimlere dayanışma içerisinde olduklarını göstermek olduğunu dikkat çeken Özdemir, "Sırf siz parti olarak değil Türkiye'deki tüm geniş kesimlere basın dahil olmak üzere en son Hürriyet'e yapılan çirkin saldırıyı ve ondan ötürü yarın Hürriyet Gazetesine ziyarette bulunacağız. Bütün bu arkadaşların biz yanındayız. Orada ki o zihniyet bize pek yabancı gelmedi. O yüz ifadelerini gördüğümüz resimlerde 90'lı yılların başında Almanya'da bazı Türk evleri kundaklandığında saldırı olduğunda yine aynı yüz ifadelerini görmüştük. Irkçılar dünyanın her yerinde eşittir ve birbirine benzer ve onlara karşı ortaklaşa mücadele etmeliyiz" dedi.
Cizre'den Mardin'e geldiklerini hatırlatan Özdemir, "Orada olan bitenleri görme fırsatımız oldu. Tabi ki medyadan daha önce izlemiştik. Ama yerinde görmek başka bir şey. Şunu aslında gördük savaşla bu sorun bitmeyecek ve asla bitmesi mümkün değil. Orada ki genç kuşak kaybedilmemeli. Bir baba olarak ta şunu söylemek istiyorum: Bu gencecik çocukları gördüm o acıları yaşamış insanları gördüm. Onlara başsağlığı diledik. Ve bu fırsatta da şunu söylemek istiyorum Türkiye'de kim olursa olsun ister asker olsun ister sivil olsun. Kim bu acıyı çektiyse bu acı bizim de acımız biz bu acıyı paylaşıyoruz. Buradan herkese başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı. 
ORTADA GÜVEN SORUNU VARSA 3'ÜNCÜ TARAFLARA ÇAĞRI YAPILSIN
Biran önce silahların susması gerektiğini anlatan Özdemir, "Hele bayram yaklaşırken bizim davetiyemizi Almanya'da yaşayan bir Türkiye kökenli bir siyasetçi olarak lütfen bu bayramı değerlendirelim. Bayram bir kutsal bayramdır. Bu bayramda silahlar sussun. Kimin elinde tetik varsa elini çeksin tetikten lütfen silahları susturalım. İkincisi masaya geri dönelim, müzakerelere tekrar başlatalım. Çözülmeyecek hiçbir şey yok. Yeter ki iyi niyet olsun. Üçüncüsü madem ki bir güven sorunu var. O zaman üçüncü taraflar davet edilsin. İki tarafında güvendiği isimler muhakkak vardır. Avrupa'da yaşayan insanlara orada ki hükümetlere görev düşüyorsa eminim onlar kendi desteğini vermeye hazırdır. Özet olarak şunun altını çizmek istiyorum. Sırf sizler Türkiye'de değil Avrupa'da yaşayan insanlarda güçlü bir Türkiye istiyor. Çünkü herkesin güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye çok önemli bir rol oynuyor bu bölgede. Herkes Türkiye'ye bakıyor. Ama Türkiye'nin bu rolü oynaması için demokratik bir Türkiye olmalı, İnsanlar haklarına saygılı bir Türkiye olmalı, bütün insanları birinci sınıf vatandaş yapan bir Türkiye olmalı. Böyle bir Türkiye kendi partim adına söylüyorum. Böyle bir Türkiye'nin yeri de Avrupa Birliği'dir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI