Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ(Bitlis), () - BİTLİS’in Adilcevaz İlçesi'nde bir vatandaşa ait ceviz ağaçlarında yetişen cevizler, büyüklüğü ve ağırlığıyla dikkat çekti.
Dünyaca ünlü cevizlerin üretildiği Adilcevaz’da, Kaleboynu Mahallesinde Murat Bilici 25 dönüm arazisine üzerine 500 ceviz fidanı dikerek ceviz üretimine başladı. Bilici, ceviz ağaçlarından sadece 5 tanesinden elde ettiği cevizlerin büyüklüğünü görünce şaşırdı. Ceviz fidanlarını doğal ortamda yetiştirdiğini ve fidanlarda hiçbir zirai ilaçlama ve gübre kullanmadığını belirten Bilici, elde ettiği cevizlerin ilçenin verimli topraklarından  kaynaklandığını söyledi.
Bilici, diğer cevizlerden oldukça büyük olan cevizleri, tohumluk olarak da kullanacağını belirterek şöyle dedi:
"25 dönümlük arazim üzerine diktiğim ceviz fidanlarının 5 tanesinden ilçemizin ceviz standartlarının üzerindeki büyüklük ve ağırlıkta ceviz verimi aldım. Cevizlerimizin tane ağırlığı 21 gram kabuğu ince ve iç ağırlığı 13 gram gelmektedir. İlçemizde bu büyüklükte ceviz olduğunu düşünmüyorum." 
İlçede yetiştirilen cevizlerin ise ortalama ağırlığırlıklarının kabuklu 17, iç ağırlığı ise yaklaşık 9 gram geldiği belirtiliyor.

FOTOĞRAFLI