SİVAS'ta kendi atölyesinde el yapımı bağlama üretimi yapan halk ozanı Şentürk İyidoğan, 8 yıl önce hiç tutkal kullanmadan ürettiği bağlamaların yenisini yapacak. İyidoğan yılda ancak bir tane yapılabilen bağlamadan elde edeceği gelirlerle imalathane kurmayı hedefliyor. İlkokul yıllarında mesleğine usta desteği olmadan başlayan bağlama ustası 48 yaşındaki Şentürk İyidoğan, 4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki küçük atölyesinde bağlama imalat ve tamiri yapıyor. Atölyesinde bulunan sazlara gözü gibi bakan İyidoğan, gelen misafirlerine de çalışmalarını sergiliyor. İyidoğan'ın değer verdiği çalışmalarından birisi de hiç yapıştırıcı kullanmadan yaptığı bağlama oldu. Eski yapılardaki teknikten esinlenen İyidoğan, 8 yıl önce dut ağacına sadece balta ve el aletleri kullanarak şekil vererek bağlama görünümünü almasını sağladı. Hiç tutkal kullanmadan bağlamayı yapmayı başaran İyidoğan, meraklılardan gelen yoğun talep üzerine bu  şekilde saz üretimini sürdürmeye karar verdi.  HEDEFİ İMALATHANE KURMAK Yapıştırıcı kullanmadan bağlama imalatı yapan tek usta olduğunu söyleyen Şentürk İyidoğan, Divriği'deki Ulu Camii mimarisinden esinlenerek kendisine bir tane yaptığını belirterek şöyle dedi:
"Ama ben bu bağlamanın üretimini sürdürmek istiyorum. Çok emek verdiğim bağlama bir hayli ilgi gördü. Şimdi her yıl bir tane üreteceğim. Açık artırma, müzayede veya internetten bunları satmayı düşünüyorum. Satış karşılığında gelen gelirle de bağlama imalat atölyesi kurma hayalimi gerçekleştireceğim."
Bu şekilde saz yapımının çok uzun bir süreç olduğunu ifade eden İyidoğan, "Bu şekilde yapılan bağlamada uygun ses tonunu yakalamak çok zordur. Ama bizim yaptığımız bağlamanın tonlarının yerli yerinde olması, dipteki seslerin hepsini doğru bir şekilde almamız bana çok ayrı bir keyif ve haz verdi. Ayrıca çalışma azmi de oluşturdu" diye konuştu.    FOTOĞRAFLI