MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nce 'sarı ulak' zeytin çeşidinde verim ve kalite artışı çalışmasına başlandı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Zeytin Genetik Kaynaklar Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Türkay, özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde sofralık olarak tüketilen sarı ulak zeytin çeşidine vatandaşın ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi. Enstitü bünyesinde 'Zeytin Gen Kaynakları Parselleri' oluşturduklarını belirten Türkay, zeytin parsellerinde 23 farklı çeşit ve 16 farklı klon (alt çeşit) olmak üzere toplam 39 zeytin çeşidinin bulunduğunu, 16 klonda özellikle Mersin orjinli Silifke yağlık ve sarı ulak çeşidinin oluştuğunu kaydetti. Vatandaşın evinin kenarına ya da bahçesinin çevresine ihtiyacını karşılamak üzere diktiği zeytinin son 10 yılda arttığına dikkat çeken Türkay, "Son 10 yılda zeytin ve zeytinyağına talep artmıştır. Ülkemizde yaklaşık 100 milyon civarında olan zeytin ağacı varlığımız 167 milyona ulaştı. Bu artış çok sevindirici ancak, artış devam ederken bölgesel adaptasyon çalışmaları dikkate alınarak çeşit seçimi yapılması gerekiyor. Yani kaliteli ve bol verim için o yörenin kendi ekonoljisine uygun çeşitleri dikmek gerekiyor. Doğu Akdeniz bölgesi iklimine en uygun çeşit sofralıkta sarı ulak, yağlıkta ise Silifke yağlık çeşididir" dedi.
Doğu Akdeniz bölgesinde yani Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay bölgesinde yeşil sofralık olarak sarı ulak çeşidinin değerlendirildiğini kaydeden Türkay, "Enstitü olarak biz ıslah parselimizde sarı ulak çeşidini verim ve kalite yönünden üst seviyelere çıkartmaya çalışıyoruz. Araştırmada 16 farklı sarı ulak klonu var ve bunlarla ilgili bilimsel çalışma ve denemeler devam ediyor. 2005 yılında başlattığımız 'Sarı Ulak Zeytin Çeşidinde Klon Seleksiyonu Projesi' 2020 yılında sona erecek ve tescil aşamasının ardından yeni zeytin çeşidini ülkemiz zeytinciliğine kazandırmış olacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI