Küresel İşbaşında Eğitim Ağı’nın (GAN) ilk ulusal uygulaması, TİSK’in önderliğinde Türkiye’de kuruldu.
G20-OECD İşbaşında Eğitimin Geliştirilmesi Konferansı ve GAN Türkiye ağı açılışı ve imza töreni, Antalya Akra Barut Otel’de yapıldı. Törene; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra B20 İstihdam Görev Gücü’nün Koordinatör Eş Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, işverenlerin dünyadaki en üst örgütü olan Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, ILO, OECD, B20 ve L20 temsilcileri ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin temsilcileri katıldı.
"20’İNCİ YÜZYIL ASLINDA İNSANIN TEKNOLOJİ İLE BULUŞTUĞU DÖNEM"
20’inci yüzyılda vahşet yaşandığını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, GAN’ın Türkiye’de kuruluyor olmasına sevindiğini belirterek, "Bir tarafta sefahat bir diğer tarafta sefaletin hüküm sürdüğü, bilimden sanata, ekonomiden hukuk ilkelerine kadar her şeyin küreselleştiği, insanlığın fabrika ayarlarının bozulduğu, insanın çok ama insanlığın kıt olduğu ve dünyanın küçüldüğü bir dönemden geçiyoruz. İnsanların elde ettiği birikimlerle dünyanın daha yaşanabilir bir dünya olacağı zannedilirken aslında insanlığın kendi kıyametini hazırladığı bu süreçte görmeyle karşı karşıyayız. 20’inci yüzyıl aslında insanın teknolojiyle buluştuğu dönem, ümit var olması gereken bir dönemdi. Geriye dönüp bakıldığında 20.yüzyılın bir vahşet yüzyılı olduğunu hepimiz gördük. Gençler belki de okuyacak geriye dönüp baktığı zaman, iki büyük dünya savaşının yaşandığı, bir çok katliamın yaşadığı bir yüzyıl olarak geride kaldı. Oysa Ortaçağ’a bakınca 20’inci yüzyıldaki olayları göz önüne alınca bu vahşetin yaşanmaması gerektiğiydi. Ama Ortaçağ’ı aratmayan bir vahşet yüzyılı oldu" dedi.
"GELECEĞE DÖNÜK DÜNYADA İNSANLARIN ENDİŞELERİNE KATILDIĞIMI İFADE ETMEK İSTİYORUM"
21.yüzyıldan beklentiler olduğunu ancak 21.yüzyıla da vahşet sahneleriyle başlandığını belirten Bakan Çelik şunları söyledi.
"Onun için burada geleceğe dönük dünyada insanların endişelerine katıldığımı ifade etmek istiyorum. Bu çerçevede herkese küreselleşmeden dert yanar. Eylemler yapar. Hatta sokaklara çıkar. Bir suçlu aranıyor. Bu olaylar karşısında bir suçlu aranıyor. Aslında kimin neye niçin karşı çıktığı çok anlaşılır değil. Çünkü dünya öyle sorunlar yumağı haline geldi ki, gerçek suçluyu da bulmak takdir edersiniz ki kolay değil. İşverenler zorlaşan rekabet koşullarından dolayı şikayet ederler. Çalışanlar emeğin değerinin azaldığından şikayet ederler. Hükümetler krizlerin hızla yaygınlaşmasından, küreselleşmeden sorumlu tutulur. Ancak küreselleşmenin bilgiye, nitelikli iş gücüne, hak aramaya ve sermayeye erişimi de kolaylaştırdığı bir gerçek. Toptancı bir yaklaşımla gelişen olayları karalamak ya da baş tacı etmenin doğru olmadığını ifade ediyorum. Bugün imza için bir araya geldiğimiz Türkiye Ulusal İş Başında Eğitim Ağı’nda küreselleşmenin ülkelere faydalardan biri olarak değerlendiriyorum. Aralarında TİSK’in de yer aldığı birçok şirketin yer aldığı GAN’ın Türkiye’de kuruluyor olması bu ülkenin Çalışma Bakanı olmam beni dolayısı ile mutlu ediyor."
"2023 YILINDA İŞSİZLİĞİ YÜZDE 5’LERE DÜŞÜRMEK İSTİYORUZ"
Küresel krizin etkisiyle dünya da 75 milyondan fazla genç işsiz olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Faruk Çelik, işsizlik oranının AB ülkeleri ve dünya ülkelerinin altında olmasına rağmen sevindirici bir durumun olmadığını belirtti. Bakan Çelik, "Son verilere göre Türkiye’de 936 bin genç işsiz. Gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 19’lar düzeyinde. AB ülkeleri altında olmamız bir yönüyle olumlu görülebilir ama yüzde 19’larda olmamız düşünülmesi gereken bir durum" dedi. Avrupa ülkelerinde yüzde 21 olan işsizlik ve bazı ülkelerde bulunan yüzde 50’lik genç işsizlik dünyanın, Avrupa’nın, bölgenin nereye gittiği sorularını getirdiğini belirten Bakan Çelik şunları kaydetti:
"Ulusal istihdam stratejimizde koyduğumuz hedefler var. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında yani 2023 yılında işsizliği yüzde 5’lere çekme hedeflerimizi açıkladık. Bu programların sorgulanması belirli periyotlarla gerçekleşecek. Biz genç işsizliği de 2023 yılına kadar genel işsizlik oranına yaklaştıracak şekilde bir çaba içinde olacağımızı deklare ettik. Hükümet olarak gençlerin daha kolay ve daha kolay istihdam edilmesi için iş başı eğitim gibi aktif iş gücü programlarını ortaya koyduk.Önümüzdeki haftalarda İş Başı Eğitiminin çok daha cazip hale gelmesi için gerekli çalışmaları alt yapı çalışmalarını gerçekleştirdik. Bir taraftan iş başı eğitimi diğer taraftan yatırım ve istihdam teşvikleriyle yoğun bir şekilde gençlerimizin istihdamlarını gerçekleştirmek durumundayız."
"BATILI ÜLKELER TERÖRÜN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BAZI OLAYLARDA “GÖRDÜ"
Türkiye’nin uzun yıllar terörle mücadele ettiğini de sözlerine ekleyen Bakan Faruk Çelik, "Uzun yıllar terörle mücadele eden ülkemizi batılı dostlarımız anlamak istemedi. Terörle mücadelenin ne kadar önemli olduğunu yaşanan bazı olaylarda görme imkanı elde ettiler. Keşke hiç olmasa ama keşke dünyanın hiç bir yerinde yaşanmasa. Bölgede yapılan yatırımlar, bölgede atılan adımlar, terörün çıkış yolu olmadığını geniş halk kitlelerinde bir hakim kanaat olarak, bu algıyı yerleştirdi. Onun için yatırım, istihdam aslında dünyanın karşı karşıya olduğu ana sorunların çözümünde de bir çıkış yolu olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu.
"2014 YILINDA İSTİHDAMIMIZ BİR MİLYON 400 BİNDİ"
Genç işsizlik konusunun sadece Türkiye’nin değil gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin de sorunu olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Bütün dünyanın sorunu. İstihdam çerçevesi içinde yapacağımız çalışmalarda genç işsizliğine ve eğitim istihdam ağının güçlenmesine önem vereceğiz. Son yıllarda etkin bir şekilde uygulamaya koyduğumuz iş ve meslek danışmanlığı sisteminin bu ulusal ağla birleşeceğinin doğru olacağına inanıyorum. Türkiye’deki 4 bin iş ve meslek danışmanımız tüm işsizleri hem meslek edinmesi hem aranan iş gücünün vasıflarını kazanmalarıyla ilgili iş ve meslek danışmanlarımız tarafından takip edilmektedir. 2014 yılında istihdamımız bir milyon 400 bindi. Bunun 450 bini kadın. Bundan dolayı bu süreç içerisinde bu alandan da yararlanılacağı içerisindeyim" ifadelerini kullandı.
Kayıt dışı ile mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Bakan Faruk Çelik, "Konu istihdam. Konu istihdam ve nitelikli iş gücü olunca. Omuz omuza olmamızdan başka çare yok. Yani son derece güzel konu başlıkları. Biz hükümet olarak gerekli destek neyse sonuna kadar destek vereceğiz. Kayıt dışı istihdamlarla ilgili rakamlar son derece sevindirici. Kayıt dışı rakamları yüzde 52’den yüzde 33’e geriledi. Son rakam yüzde 33. Tabi kayıt dışındaki bir puanın ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz. Onun için kayıt dışı ile mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.
"GAN SAĞLANACAK BAŞARI BÜKÜK RESME DE KATKI SAĞLAYACAK”
B20 İstihdam Görev Gücü’nün Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç konuşmasında, çağın sorunlarının başında gelen istihdam ve işsizliğin en temel problemlerinden birinin de genç işsizliği olduğuna dikkat çekti. Koç, "2015 yılı GAN için ayrı önem taşıyor. Ülkemiz için değil başka ülkelerde de bu uygulamalar başlayacak. 20 ülkede aynı anda başlamış. Genç işsizlikle rakamlar arzu ettiğimiz gibi değil. Bir nebze endişe de verici. Genç işsizlik yetişkin işsizliğinin üç katı ve dünyanın her yerinde artarak devam ediyor. GAN sağlanacak başarı büyük resme de katkı sağlayacak. İstihdam konusunda hükümetlerin itici güç olduğunu, lider güç olduğunu ve onlara büyük görev düştüğünü daha iyi anlatabilmeliyiz" dedi.
2009 yılında Türkiye’de genç işsizlik oranının yüzde 25 iken 2014 yılında bu rakamın yüzde 19’a düştüğünü belirten Koç, "AB ülkelerinde bu oran yüzde 21’dir. Cumhiryet tarihimizin bu konudaki en önemli ve anlamlı teşvikleri meyve vermeye başlamıştır. Orta ve uzun vadede. 2004’ten bu yana 31 milyar TL sigorta prim desteği sağlanmış. Kayıt dışı istihdamda kayda değer başarı var. 1,7 milyon çalışan ve 97 bin işyeri kayıt altına alınmış. 2002’de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam bugün itibariyle yüzde 37’e gerilemiş durumda. Arzuladığımız seviyeye inmek için yolun çok çok başındayız. Hükümetlerin liderliğinde ve sahada olan oyuncularla, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla kafa kafaya verip başarı sağlanması böyle gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.
GAN’ın başarılı olması, diğer oluşumlara ışık tutabilmesi için herkesin hedeflediğinden çok daha başaralı olması gerektiğini vurgulayan Koç, "GAN’ın başarısı sadece genç işsizlik konusunda değil pek çok ekonomik ve sosyal sorunlarla baş etmede de yardımcı olacağını düşünüyorum. Biz 6000 bin gencimize çıraklık olanağı sağlıyoruz. Projemizde de 8 binin üzerinde gencimize burs verdik. 600 gönüllü bu projelerde görev aldı. Bununla beraber laboratuvar, meslek yüksekokullarının temelleri atıldı. Staj için başvuranların yüzde 80’i karşılandı. Bu durumlara bakınca çemberin tamamlandığını görmek mümkün. Genel işsizlik dünyanın her yerinde artıyor" diye konuştu.
Törende daha sonra Küresel İşbaşında Eğitim Ağı(GAN) prensipleri, katılımcı 21 şirketin yöneticileri tarafından imzalandı. Prensipleri içeren sözleşmeyi imzalayarak, kaliteli genç istihdamını artırmayı amaçlayan GAN Türkiye Ağı’na üye olan 21 şirket şunlar:
"Adecco İstihdam Hizmetleri, Akçansa, Arçelik, Aygaz, Bosch Termoteknik, Buga Otis Asansör, Çimsa, Dörtel Gümrük Müşavirliği, Eyüp Sabri Tuncer, Ford Otosan, Hilton, İçdaş Çelik, Mercedes Benz Türk, PharmaVision, Pressmech Progressive, Ranstad, Rollmech Automotive, Santa Farma İlaç, Söktaş Dokuma, Tofaş ve Tüp Merserize Tekstil."
. İmzaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay GAN’ın dünyadaki ilk ulusal ağı olan GAN Türkiye’ye katılan Kurucu üyelere sertifikalarını verdi.